Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Soros: Κρατικός "μποναμάς" τα κέρδη της Wall

Τα μεγάλα κέρδη των τραπεζών της Wall Street αποτελούν "κρυφό δώρο" της αμερικανικής κυβέρνησης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην τα σπαταλούν σε μπόνους, υποστηρίζει ο G. Soros σε συνέντευξή του στους "F.T.".

  • Chrystia Freeland (Ν. Υόρκη)
Soros: Κρατικός μποναμάς τα κέρδη της Wall
Τα υψηλά κέρδη ορισμένων τραπεζών της Wall Street αποτελούν "κρυφό δώρο" του αμερικανικού κράτους, ενώ ο θυμός των φορολογουμένων ενάντια σε αυτές τις εταιρίες είναι "απόλυτα δικαιολογημένος", σύμφωνα με τον κ. George Soros, ο οποίος εξέφρασε τις παραπάνω απόψεις σε συνέντευξή του στους "Financial Times".

"Αυτά τα κέρδη δεν είναι αποτέλεσμα ανάληψης ρίσκου", τονίζει ο γνωστός fund manager και προσθέτει: "Πρόκειται για δώρα, για κρυφά δώρα της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι μέρος αυτών των κερδών θα πρέπει να δίνεται σε μπόνους. Υπάρχει θυμός και αγανάκτηση, τα οποία θεωρώ δικαιολογημένα".

Ο κ. Soros, ο οποίος τάχθηκε με αυτούς που ζητούν περιορισμούς στην ανάληψη ρίσκου, στη μόχλευση αλλά και στις αποδοχές που παρέχουν οι τράπεζες, υποστήριξε ότι οι "ριψοκίνδυνοι" traders έχουν θέση στα hedge funds και όχι στις τράπεζες.

"Με δεδομένο ότι έχουμε αποφασίσει πως κάποιες εταιρίες είναι πολύ σημαντικές για να καταρρεύσουν, οφείλουμε να θέσουμε και περιορισμούς κυρίως στις αποδοχές", τόνισε.

Ορισμένες τράπεζες έχουν υποστηρίξει ότι εάν υπάρξουν περιορισμοί και όρια στις αποδοχές τότε θα χάσουν ορισμένα από τα πιο ταλαντούχα στελέχη τους, κυρίως στις επενδυτικές μονάδες. Κατά τον κ. Soros, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα είναι για καλό.

Επίσης υποστήριξε: "Με αυτόν τον τρόπο όσοι είναι καλοί στην ανάληψη κινδύνου (risk-takers) θα φύγουν από κάποια τράπεζα, όπως για παράδειγμα η Goldman Sachs, και θα δουλέψουν σε ένα hedge fund, δηλαδή εκεί όπου πραγματικά ανήκουν. Άλλωστε, τα hedge funds διακινδυνεύουν τα δικά τους κεφάλαια, όχι τις καταθέσεις των άλλων ή την κρατική βοήθεια".

Σε ό,τι αφορά το δολάριο, σημείωσε ότι η σύνδεσή του με το γουάν πιθανώς να αποτρέψει μεγαλύτερη υποχώρησή του. "Όσο το γουάν θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το δολάριο, τότε το αμερικανικό νόμισμα δεν μπορεί να υποχωρήσει υπερβολικά. Πάντως οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον τα νομίσματα και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Στρέφονται σε άλλες επενδύσεις, όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο".

Ο κ. Soros προέβλεψε πως το ράλι της Wall Street θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε πως "όποιος υποστηρίζει ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, και μάλιστα με ταχύτητα, κάνει λάθος".

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v