Ποιες χώρες πλήττει το ισχυρό ευρώ

Χώρες όπως Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία δέχονται σκληρά πλήγματα από το ισχυρό ευρώ. Αντίθετα δεν επηρεάζει και τόσο Ελλάδα και Ισπανία. Όσο για τους Γερμανούς, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, έχουν μάθει να ζουν με αυτό.

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη) & Richard Milne (Λονδίνο)
Ποιες χώρες πλήττει το ισχυρό ευρώ
Το ισχυρό ευρώ ενισχύει τις εντάσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης και οι περισσότερο ευαίσθητες χώρες καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την εργασία όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις και καθορίζουν την πολιτική της περιοχής.

Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ έσπασε το όριο του 1,50 δολαρίου για πρώτη φορά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Με βάση τους όρους εμπορίου (trade-weighted basis), το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 3% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και πλησιάζει με ταχύτητα το ιστορικό υψηλό που άγγιξε το 2008.

Μέχρι στιγμής η ενίσχυσή του δεν έχει φανερή επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη. Η ανάπτυξη φαίνεται να έχει επιστρέψει στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου, ενώ ο δείκτης PMI έδειξε ότι η βιομηχανία της περιοχής έχει όλα τα εχέγγυα για δυναμική ανάπτυξη εντός του δ΄ τριμήνου.

Όμως, καθώς οι επιπτώσεις από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες εμφανίζονται στην οικονομική δραστηριότητα έπειτα από αρκετούς μήνες, υπάρχει ο κίνδυνος ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία του δολαρίου θα πλήξει τη δραστηριότητα της ευρωζώνης εντός του 2010 και θα δυναμώσει τις ανισορροπίες μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών των κρατών-μελών της.

Παράλληλα, οι χώρες που πλήττονται δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται και η ανταγωνιστικότητά τους. 

Ο κ. Aurelio Maccario, οικονομολόγος της Unicredit, τονίζει: "Σήμερα που το χειρότερο μέρος της κρίσης έχει περάσει, η πορεία κάθε χώρας της ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο κάθε μία εξ αυτών μπορεί να χειριστεί κατά μόνας τη νέα τάξη πραγμάτων και κυρίως από το ότι το ευρώ θα συνεχίζει να ενισχύεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα".

Η ευαισθησία κάθε χώρας θα καθοριστεί βάσει της εξάρτησης που έχει στις εξαγωγές προϊόντων προς χώρες που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, αλλά και των δυνατοτήτων που έχουν οι επιχειρήσεις να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους. Ο κ. Maccario υποστηρίζει:  "Η Ιρλανδία φαίνεται να έχει τα περισσότερα προβλήματα, καθώς οι εξαγωγές προς χώρες εκτός της ευρωζώνης αντιστοιχούν σε υψηλό μερίδιο του ΑΕΠ. Επίσης, οι επιχειρήσεις της αντιμετωπίζουν ισχυρότερες δυσκολίες λόγω και της αύξησης του εργατικού κόστους'.

Πάντως η δυνατότητα της ιρλανδικής οικονομίας να περιορίζει το κόστος εργασίας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Σε ανάλογη θέση με την Ιρλανδία βρίσκονται το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Στην αντίπερα πλευρά βρίσκονται οικονομίες όπως της Ελλάδας και της Ισπανίας, των οποίων οι εξαγωγές σε χώρες εκτός της ευρωζώνης είναι σχεδόν αμελητέες. Πάντως, στην περίπτωση της ισπανικής οικονομίας, η κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς και η υψηλή ανεργία δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να στηρίξουν την ανάπτυξή τους στην εγχώρια αγορά. Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε πλήγμα στους εξαγωγικούς ομίλους της χώρας θα αποτελέσει ένα ακόμη χτύπημα για το σύνολο της οικονομίας.

Η εξάρτηση της Γερμανίας από τις εξαγωγές σαφώς την τοποθετεί μεταξύ των ευαίσθητων χωρών. Όμως οι επικεφαλής της βιομηχανίας της χώρας υποστηρίζουν ότι προϊόντα όπως αυτά υψηλής τεχνολογίας δεν πλήττονται και τόσο από την ενίσχυση του ευρώ.

Σύμφωνα με την ένωση εξαγωγέων της Γερμανίας, BGA, αν και το ισχυρό ευρώ "σαφώς προκαλεί προβλήματα", οι εξαγωγές της χώρας αναμένεται ότι θα ενισχυθούν 10% το 2010, έναντι πτώσης 18% φέτος. Όπως τονίζουν οι ειδικοί της ένωσης "η ζήτηση από την Κίνα κατορθώνει να καλύψει την πτώση της ζήτησης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού".

Ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν μάθει να ζουν με το ισχυρό ευρώ. Εταιρίες όπως η Siemens και η ABB μπορεί να δουν τα έσοδά τους να υποχωρούν από 5% έως 6% λόγω του ισχυρού ευρώ. Όμως οι επιπτώσεις στην κερδοφορία των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley, δεν θα είναι και τόσο σημαντικές, καθώς μπορούν να παράγουν τα προϊόντα τους σε εργοστάσια και σε μονάδες που έχουν εκτός ευρωζώνης.

Η χρήση του hedging επίσης μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW και η Daimler, φροντίζουν να χρησιμοποιήσουν αυτό που αποκαλούν "φυσικό hedging", δηλαδή μεγαλύτερη ανάπτυξη των μονάδων τους στις ΗΠΑ.

Αντίθετα η Airbus έχει μεγάλα προβλήματα. Στο παρελθόν έχει υποστηρίξει ότι άνοδος του ευρώ έστω και κατά 1 σεντς της κοστίζει 100 εκατ. δολάρια. Ο κ. Fabrice Bregier, κορυφαίο στέλεχος του αεροναυπηγικού ομίλου, τόνισε πρόσφατα: "Στα τρέχοντα επίπεδα (της ισοτιμίας του ευρώ) η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για κάθε εταιρία που υπολογίζει το κόστος λειτουργίας της σε ευρώ. Το μόνο που μας έχει απομείνει είναι να στηριχτούμε στις νομισματικές αρχές προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v