Η ING και το τέλος του bancassurance

Αν και η μετοχή της ING "βούτηξε" 18% μετά την εντολή της Ε.Ε. για διαχωρισμό των τραπεζικών από τις ασφαλιστικές δραστηριότητες, όσοι επενδυτές έχουν υπομονή θα ανταμειφθούν, εκτιμά ο Lex.

  • Lex
Η ING και το τέλος του bancassurance
Αυτό ήταν και το τέλος του bancassurance.

Η ιδέα ότι οι τραπεζίτες και οι ασφαλιστές θα μπορούσαν να πωλούν χιαστί τα προϊόντα ο ένας του άλλου έμοιαζε αυτονόητη όταν δημιουργήθηκε η ING, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επιπροσθέτως, υπήρχε κι ένα τρικ στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας το οποίο πρόσφερε στον ολλανδικό όμιλο τραπεζικών - ασφαλιστικών υπηρεσιών τη δυνατότητα να υπολογίζει διπλά τα κεφάλαια που ήταν δεσμευμένα στην κάθε επιχείρηση.

Μετά όμως ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση και οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να κοιτάζουν στραβά τη διπλή κεφαλαιακή δομή του οίκου. Η ING στράφηκε στη Χάγη για ένεση κεφαλαίου 10 δισ. ευρώ. Και τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει ότι η εταιρία πρέπει να χωριστεί στα δύο.

Οι Βρυξέλλες κάνουν χάρη στους επενδυτές, επιταχύνοντας το σχέδιο του διευθύνοντος συμβούλου κ. Jan Hommen "επιστροφή στα βασικά". Πρώτα, όμως, ο οίκος θα πρέπει να ξεχρεώσει στο κράτος.

Με την έκδοση μετοχών 7,5 δισ. ευρώ θα αντιμετωπιστεί το μισό από αυτό το χρέος και θα χρηματοδοτηθεί μία ξεχωριστή πληρωμή 1,3 δισ. ευρώ την οποία απαιτούν οι Βρυξέλλες για να καλυφθεί το χαρτοφυλάκιο από τοξικά ενεργητικά που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Με την πώληση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μέσω αρχικών δημόσιων εγγραφών ή εμπορικής πώλησης, καθώς και των επιχειρήσεων διαχείρισης ενεργητικών, τα υπόλοιπα θα καλυφθούν εύκολα.

Τα δυνητικά πλεονεκτήματα για τους μετόχους είναι ξεκάθαρα. Πρώτον, οι σκιές και οι αντικατοπτρισμοί από τη διπλή δομή μόχλευσης θα τελειώσουν, καθώς ο κ. Hommen θα ολοκληρώνει το πρόγραμμα "επιστροφή στα τραπεζικά".

Δεύτερον, με τον διαχωρισμό είναι ευκολότερο να αποτιμηθεί ο όμιλος. Ο ασφαλιστικός βραχίονας στα βιβλία της ING ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση του συνόλου του ομίλου είναι μόλις 2 δισ. ευρώ περισσότερα.

Αν το δούμε από άλλη πλευρά, σε δυνητική βάση τιμής προς κέρδος (Ρ/Ε), ο όμιλος διαπραγματεύεται με έκπτωση 30% σε σχέση με τους αμιγώς τραπεζικούς ανταγωνιστές του, σύμφωνα με την Credit Suisse. Με την εξάλειψη αυτής της απόκλισης, η αξία του θα αυξηθεί κατά 10 δισ. ευρώ.

Η βουτιά 18% στη μετοχή της ING καθρεφτίζει τον αρχικό επενδυτικό τρόμο για το μέγεθος της ανάγκης σε ρευστό, συν τους κινδύνους εκτέλεσης της απόσχισης του ασφαλιστικού βραχίονα. Αν και είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί ένας διαμελισμός σε συνθήκες επείγουσες, όσοι έχουν την υπομονή να περιμένουν θα ανταμειφθούν.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v