Το μυστηριώδες καταφύγιο του δολαρίου

Η ανάκαμψη του δολαρίου αποτελεί... το μυστήριο των τελευταίων συνεδριάσεων. Ισως οφείλεται στην αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων» από τους επενδυτές, που φαίνεται να αποφεύγουν τα χρηματιστήρια.

  • Peter Garnham
Το μυστηριώδες καταφύγιο του δολαρίου
Το δολάριο διατήρησε τα κέρδη του έναντι του ευρώ την Τρίτη, μετά την κατακόρυφη άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης.

Μολονότι η ανάκαμψη του δολαρίου είναι εμφανής, οι αναλυτές τονίζουν ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις θεμελιώδεις αιτίες της κίνησης. Αυτές, δεν είναι καθόλου εμφανείς.

Ο Vassili Serebriakov της Wells Fargo, σημειώνει ότι οφείλεται ίσως σε έναν συνδυασμό της υποτονικής χρηματιστηριακής ψυχολογίας –που με την σειρά της τροφοδοτεί την ζήτηση για δολάρια- της ανόδου στα yields των αμερικανικών ομολόγων και στις εκτεταμένες θέσεις short στο δολάριο. Ολοι αυτοί οι παράγοντες συντελούν στην βελτίωση του κλίματος για το αμερικανικό νόμισμα.

Πάντως, «για την ώρα, η κίνηση δείχνει μάλλον μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση και μάλλον απέχουμε από μια μεσοπρόθεσμη αντίδραση του νομίσματος,» τονίζει ο ίδιος.

Ο Derek Halpenny της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, σημειώνει ότι το δολάριο ευνοείται από την αναζήτηση «καταφυγίων» καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πλέον για τα ανοδικά περιθώρια των χρηματιστηρίων, με δεδομένες τις ανά τον πλανήτη συζητήσεις για την στρατηγική εξόδου από την πολιτική της υπερ-χαλαρής πολιτικής.

Πράγματι, η Ινδία έγινε η χώρα που πιο πρόσφατα έδωσε ενδείξεις για την «στρατηγική εξόδου», με την κεντρική τράπεζα της χώρας να επιβάλλει αυστηρότερη πολιτική, μειώνοντας την ρευστότητα προς τις εμπορικές τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, αναμένεται ευρύτατα να αυξήσει τα επιτόκια, στην τακτική συνεδρίαση καθορισμού νομισματικής πολιτικής.

Ο κ. Halpenny τονίζει ότι αυτές οι κινήσεις από την Ινδία και την Νορβηγία, επιτείνουν την εκτίμηση ότι πλέον οι αγορές εισέρχονται στην φάση εξόδου από την κρίση.

«Θα είναι μια περίοδος δοκιμασίας για τα χρηματιστήρια,» τονίζει. «Οι μετοχές δείχνουν ευάλωτες σε διόρθωση, γεγονός που θα προσφέρει στο δολάριο κάποια ανάσα.»
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v