Η υπερρύθμιση ευνοεί τα "dark pools"

Η αξία του trading μετοχών μέσω "dark pools" πενταπλασιάστηκε στην Ευρώπη εντός του 2009, φθάνοντας στα 9,5 δισ. ευρώ. Οι διαχειριστές στρέφονται σε αυτά λόγω της υπερρύθμισης που έχει επιβληθεί.

  • Jeremy Grant
Η υπερρύθμιση ευνοεί τα dark pools
Η αξία των μετοχών που είναι διαπραγματεύσιμες μέσω των ανεξάρτητων "dark pools" έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί στην Ευρώπη από την αρχή του έτους και οι επενδυτές στρέφονται σε αυτά λόγω της ενίσχυσης των ελέγχων στις κλασικές αγορές και παρά το γεγονός ότι και τα "dark pools" δεν έχουν ξεφύγει από τις ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters, η αξία των συναλλαγών μετοχών μέσω "dark pools" -πλατφόρμες συναλλαγών όπου δεν αποκαλύπτονται οι τιμές βάσει των οποίων οι μετοχές αλλάζουν χέρια- έφτασε στα 9,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο από 2,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Πάντως, ο συνολικός όγκος του trading που πραγματοποιείται σε αυτές τις πλατφόρμες δεν έχει ενισχυθεί εντυπωσιακά, καθώς τα "dark pools" αντιστοιχούν στο 1,2% του συνολικού trading που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα, όμως, με την εταιρία ερευνών Tabb Group, συνολικά τα "dark pools" αντιστοιχούν στο 4,1% του trading μετοχών επί ευρωπαϊκού εδάφους. Από αυτό το ποσοστό το μεγαλύτερο μερίδιο το κατέκτησαν τα "dark pools" που ανήκουν σε τράπεζες και το μικρότερο εκείνα που ανήκουν σε ανεξάρτητες πλατφόρμες συναλλαγών, όπως η Chi-X Europe.

Το γεγονός ότι υπάρχει ταχύτατη ενίσχυση στο trading μέσω "dark pools", παρότι το ποσοστό που προσελκύουν δεν είναι εντυπωσιακό, αναμένεται ότι θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στις αρχές ελέγχου, ενώ δίνει περισσότερα όπλα σε όσους τονίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν προσφέρει σε ορισμένους επενδυτές δυσανάλογα πλεονεκτήματα, τη στιγμή που εκείνοι σημειώνουν πως δεν υπάρχει η παραμικρή διαφάνεια για τη δραστηριότητά τους.

Μία ακόμα αιτία για την ανοδική πορεία των "dark pools" έγκειται στο γεγονός ότι είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγάλους όγκους συναλλαγών μέσω "πακέτων" μετοχών. Στα κλασικά χρηματιστήρια -λόγω των νέων τεχνολογιών- δεν μπορούν να περάσουν πολύ μεγάλα "πακέτα" τίτλων. Σύμφωνα, δε, με την κ. Miranda Mizen, συντάκτρια της έκθεσης της Tabb Group, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να καταβάλουν τις υψηλότερες προμήθειες που ζητούν τα "dark pools", καθώς μόνο μέσω αυτών έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ογκώδεις συναλλαγές.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v