Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Buffett εναντίον όλων!

Ο μοναδικός επενδυτής που δεν διστάζει να στοιχηματίσει υπέρ ενός θετικού μέλλοντος για την αμερικανική οικονομία και αγορά είναι ο κ. Warren Buffett. Οι υπόλοιποι, αντίθετα, ανησυχούν σχεδόν για τα πάντα.

  • Aline van Duyn
Buffett εναντίον όλων!
Ο κ. Warren Buffett είναι ο γνωστότερος επενδυτής παγκοσμίως, και όχι μόνο, για το γεγονός ότι "βλέπει" τις τάσεις των αγορών σε μακροχρόνιο ορίζοντα ή για την αποκόμιση γρήγορων κερδών.

Η εξήγησή του για την απόφαση της Berkshire να προχωρήσει στη μεγαλύτερη εξαγορά της ιστορίας της -στην απόκτηση της εταιρίας διαχείρισης σιδηροδρομικών δικτύων Burlington Northern Santa Fe προς (συνολικά) 44 δισ. δολάρια- ήταν εξαιρετικά απλή: "Αποτελεί ένα στοίχημα για το οικονομικό μέλλον των ΗΠΑ".

Οι υπόλοιποι επενδυτές είναι λιγότερο σίγουροι για το μέλλον. Για αρκετούς, μάλιστα, τα ερωτήματα γίνονται όλο και περισσότερα. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας -η οποία βασίζεται στα κρατικά προγράμματα στήριξης- έχει γερές βάσεις; Θα κατορθώσουν οι κεντρικές τράπεζες να διακόψουν την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων χωρίς να προκαλέσουν πανικό στις αγορές;

Η πλέον ξεκάθαρη ένδειξη της αυξημένης αβεβαιότητας αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του δείκτη μεταβλητότητας Vix. Ο δείκτης απεικονίζει το κόστος "ασφάλισης" κατά της έντονης μεταβλητότητας στον S&P 500. Αφού έφτασε στο χαμηλό επίπεδο των 20 μονάδων πριν από κάποιο διάστημα, επανήλθε στις 30 μονάδες. Πρόκειται για ένα όριο το οποίο δείχνει την ύπαρξη "έντονης αγωνίας".

Όταν ο Vix πλησίαζε στο ιστορικό υψηλό επίπεδό του, τον Οκτώβριο του 2008, και μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ο κ. Buffett δεν δίστασε να ξεκαθαρίσει ότι είναι αγοραστής αμερικανικών μετοχών.

"Να είστε φοβητσιάρηδες όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι είναι φοβητσιάρηδες", έσπευσε να μας συμβουλέψει. Οι επενδυτές που ακολούθησαν τη συμβουλή αλλά και την τακτική του και αγόρασαν τότε αμερικανικές μετοχές εισηγμένες στον S&P 500 έχουν αποκομίσει κέρδη 10%.

Είτε χαρακτηρίζονται φοβητσιάρηδες είτε χαρακτηρίζονται άπληστοι, το σίγουρο είναι ότι πολλοί επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση. Ο δείκτης Vix, ο οποίος πολύ συχνά χαρακτηρίζεται από στελέχη της Wall Street "δείκτης του φόβου", μάλλον θα έπρεπε να μετονομαστεί σε "δείκτη της αβεβαιότητας". Η δε αβεβαιότητα για το μέλλον των μετοχών ακολουθείται από αβεβαιότητα για το πετρέλαιο αλλά και για το δολάριο, αφού πλέον όλες οι επενδυτικές μορφές είναι αλληλένδετες.

Με δεδομένο αυτό το περιβάλλον, το έργο όσων μπορούν να παράσχουν guidance -όπως για παράδειγμα η Fed, με τη σημερινή (Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου) ανακοίνωσή της- καθίσταται όλο και πιο δύσκολο. Ας μην ξεχνάμε πως για να εκφράσεις την ύπαρξη αβεβαιότητας μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τον όρο "αστάθεια" ή "μη ικανότητα πρόβλεψης".

Με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί να δει με σιγουριά τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές θα αντιδράσουν.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v