Κύπρος: Περιορισμένες οι επιπτώσεις της κρίσης

Περιορισμένες, σε σχέση με άλλες μικρές ευρωπαϊκές χώρες, είναι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στην κυπριακή οικονομία, παρά τις "τρύπες" στα δημόσια οικονομικά της, όπως διαπιστώνει η Kerin Hope.

  • Kerin Hope
Κύπρος: Περιορισμένες οι επιπτώσεις της κρίσης
Η Κύπρος εισήλθε σε ύφεση έξι μήνες αργότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο η επίπτωση της διεθνούς κρίσης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο λόγω της οικονομικής εξάρτησης της Μεγαλονήσου από τον τομέα των υπηρεσιών.

Ο τουρισμός έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα και τα έσοδα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσουν κατά περίπου 15% φέτος. Η "φτωχή" θερινή περίοδος επιδείνωσε τις επιπτώσεις, καθώς πολλοί ξενοδόχοι -οι οποίοι συνήθως διατηρούν ανοιχτά τα ξενοδοχεία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους- έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τις απώλειές τους και να κλείσουν τις μονάδες τους τους χειμερινούς μήνες.

Τα τεράστια πανό με την ένδειξη πωλείται που έχουν αναρτηθεί σε νεόδμητες εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα τονίζουν την κατάρρευση μιας πενταετούς οικοδομικής άνθησης, της οποίας ηγήθηκαν κυρίως αγοραστές από τη Βρετανία και -προσφάτως- τη Ρωσία.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι διεθνείς δραστηριότητες -η παροχή νομικών και λογιστικών υπηρεσιών σε εταιρίες που συστήνονται στην Κύπρο για να εκμεταλλευθούν τα χαμηλά επίπεδα φορολογίας- επίσης επηρεάζονται, σε μικρότερο όμως βαθμό.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δείχνουν πως οι εγγραφές εταιριών τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση.

Εντούτοις, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την κρίση καλύτερα απ’ ό,τι άλλες μικρές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 0% - 1%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, κ. Χαρίλαο Σταυράκη.

Του χρόνου αναμένεται ανάκαμψη, η οποία όμως θα είναι αδύναμη, με τον ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5% - 1% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ενδέχεται να κινηθεί σε επίπεδο άνω του 3% του ΑΕΠ φέτος, έχοντας αγγίξει το 2,5% του ΑΕΠ στους πρώτους οκτώ μήνες του 2009. Επίσης, προβλέπεται άλμα των δημοσίων δαπανών.

"Τα φορολογικά έσοδα από το real estate έχουν μειωθεί κατά 80% περίπου, καθώς οι πωλήσεις θερινών κατοικιών σε αλλοδαπούς έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση. Έτσι υπάρχει μια τεράστια τρύπα στα οικονομικά της κυβέρνησης", τόνισε ο κ. Σταυράκης.

Ο προϋπολογισμός του 2010 στοχεύει σε έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες για να ενισχύσει τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, διατηρώντας παράλληλα τα σχέδιά της για δημόσιες επενδύσεις.

Ο προϋπολογισμός για τους μισθούς για περισσότερους από 40.000 δημοσίους υπαλλήλους, που είναι και η μεγαλύτερη δαπάνη στον προϋπολογισμό, αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 3%.

Ο κ. Σταυράκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η υπό κατάρτιση νομοθεσία -που θα δώσει αμνηστία στις παραβάσεις του κώδικα κατασκευών, ενθαρρύνοντας τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα νέα ακίνητα και να καταβάλουν τους φόρους και θα κλείσει άλλα φορολογικά παραθυράκια- θα μπορούσε να αυξήσει τα επιπλέον έσοδα κατά 1,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, αναλυτές του ιδιωτικού κλάδου εκφράζουν επιφυλάξεις για τα μέτρα.

"Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι δύσκολο να επιτύχει - όταν η οικονομία είναι αδύναμη, η φοροδιαφυγή τείνει να αυξάνεται", σημείωσε ο κ. Στέλιος Πλατής, οικονομολόγος στη Λεμεσό.

Ένα πακέτο στήριξης 3 δισ. ευρώ, με τη μορφή τριετών ομολόγων που θα εκδοθούν προς τις εγχώριες τράπεζες, έχει προγραμματιστεί να δοθεί ως στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από τη μείωση της κατανάλωσης. Τα κρατικά ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, προετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές τράπεζες να "φτάσουν" τις τράπεζες τις ευρωζώνης και να εκδώσουν καλυμμένες ομολογίες για τον ίδιο λόγο.

"Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα ρευστότητας, καθώς μειώσαμε την πιστωτική επέκταση περύσι", επισήμανε ο επικεφαλής στρατηγικής της Τράπεζας Κύπρου, κ. Χ. Χατζημίτσης. "Οι καταθέσεις επανέρχονται και ως εκ τούτου είμαστε επιφυλακτικά αισιόδοξοι".

Οι Ελληνοκύπριοι δανειοδότες ξέφυγαν από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης χάρη στην έμφαση που έδωσαν στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητές τους και στον αυστηρό έλεγχο των θυγατρικών τους σε μεγαλύτερες αγορές όπως η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βρετανία.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών και η επιστροφή σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%.

Επίσης, έμφαση δίνεται στην προσέλκυση υψηλότερου ποσοστού διεθνών επιχειρήσεων.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v