"Πυρά" Βρυξελλών για τα ελλείμματα της Ελλάδας

Τα "πυρά" των Βρυξελλών αναμένεται να δεχθεί την Τετάρτη η Ελλάδα για τη χαοτική κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας και την έλλειψη μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος.  

  • Tony Barber (Βρυξέλλες)
Πυρά Βρυξελλών για τα ελλείμματα της Ελλάδας
Καθώς αυξάνεται ο εκνευρισμός στην Ευρώπη για τη χαοτική κατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών, η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί την Τετάρτη τις έντονες επικρίσεις των Βρυξελλών ότι δεν κάνει τα απαραίτητα για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαχωρίσει την Ελλάδα από άλλες χώρες με υψηλά ελλείμματα -κυρίως τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία- δηλώνοντας πως οι αρμόδιες αρχές της Αθήνας απέτυχαν να συμμορφωθούν στις συστάσεις για αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης.

Η αυστηρή επίπληξη αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέσα που διαθέτει η Κομισιόν, η οποία ενεργεί σαν φύλακας των κανονισμών για τη δημοσιονομική πειθαρχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και οι 27 χώρες της Ε.Ε., πλην της Βουλγαρίας, αναμένεται να εμφανίσουν ελλείμματα προϋπολογισμού τα επόμενα τρία χρόνια, τα οποία θα ξεπερνούν το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Ωστόσο, η απόκρυψη από την Ελλάδα της πραγματικής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών της μέχρι τον προηγούμενο μήνα -όταν τα ηνία της κυβέρνησης ανέλαβαν οι σοσιαλιστές, κατηγορώντας την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση για τα χάλια της οικονομίας- έχει εξοργίσει πολλά από τα μέλη της ευρωζώνης αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν είχε προτείνει για πρώτη φορά τον Μάρτιο να δηλωθεί ότι η Ελλάδα έχει αυξημένο έλλειμμα. Τότε, οι ειδήμονες της Κομισιόν εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα της χώρας θα ήταν άνω του 3% του ΑΠΕ φέτος και πάνω από το 4% του ΑΕΠ του χρόνου - ποσοστό υψηλό, όχι όμως ανησυχητικά μεγάλο, δεδομένης της επίπτωσης της χρηματοοικονομικής κρίσης στα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης.

Όμως, μετά τις αποκαλύψεις της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, η Κομισιόν δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα της χώρας μας θα διαμορφωθεί στο 12,7% φέτος και στο 12,2% το 2010.

Αυτό που κάνει το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο είναι το υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα αυξηθεί στο 112,6% του ΑΕΠ φέτος, στο 124,9% του χρόνου και στο 135,4% το 2011.

Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Moody’s το έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση. Όμως, από ορισμένες απόψεις, η αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών στα "κακά μαντάτα" από την Ελλάδα ήταν συγκρατημένη.

Τα spreads των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων, που αντιπροσωπεύουν το premium που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι επενδυτές για τα χαμηλότερης ποιότητας ελληνικά ομόλογα, βρίσκονται τώρα στις περίπου 140 μονάδες βάσης, στο ήμισυ του επιπέδου στο οποίο βρίσκονταν τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι μία μονάδα βάσης είναι το ένα εκατοστό μιας ποσοστιαίας μονάδας.

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι αυτό δείχνει το πώς το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης της έχει δώσει τέτοια ασφάλεια από την οικονομική κρίση, που μπορεί ακόμα και να μειώσει το κίνητρο για περικοπή των δημόσιων δαπανών και να λάβει άλλα μη δημοφιλή μέτρα για να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη Γαλλία και στην Ισπανία άλλον έναν χρόνο -μέχρι το 2013- ώστε να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω του 3% του ΑΕΠ, ενώ παράταση ενός έτους, μέχρι το 2014 - 2015, αναμένεται να υπάρξει και για τη Βρετανία.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v