Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wind: Οι αναδιαρθρώσεις χρέους στο προσκήνιο

Σε πεδίο αντιπαράθεσης για τα δικαιώματα των επενδυτών σε ομόλογα υψηλού κινδύνου έχει μετατραπεί το deal της Wind, με τους ομολογιούχους χαμηλής εξασφάλισης να προειδοποιούν για "επικίνδυνο προηγούμενο".

  • Anousha Sakoui
Wind: Οι αναδιαρθρώσεις χρέους στο προσκήνιο
Η τύχη των πιστωτών μιας εκ των μεγαλύτερων αναδιαρθρώσεων χρέους της Ευρώπης έχει οδηγήσει σε έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τα δικαιώματα των επενδυτών σε ομόλογα υψηλού κινδύνου και με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στον μελλοντικό δανεισμό.

Η Wind Hellas, μία από τις ισχυρότερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, αναζήτησε αυτήν την εβδομάδα την επίσημη συγκατάθεση των ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους ύψους 3,2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί μέσω ενός pre-pack administration(*).

Το επίμαχο ζήτημα είναι ότι η αναδιάρθρωση θα εξαλείψει χρέος ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ομάδα ομολογιούχων χαμηλής εξασφάλισης της εταιρίας εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την πιο πρόσφατη υπόθεση σε μια σειρά αναδιαρθρώσεις στην Ευρώπη που έχουν εξαλείψει τις απαιτήσεις των πιστωτών χαμηλής εξασφάλισης. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες ότι η παροχή χρηματοδότησης υψηλότερου ρίσκου σε εταιρίες ενδέχεται να κινδυνεύει, σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα είναι περιορισμένη.

"Αυτή είναι πολύ επιθετική κίνηση", λέει η κ. Ky Van Tang, αναλύτρια της Aberdeen Asset Managers και ομολογιούχος της Wind Hellas. Δηλώνει πως η συμφωνία προκαλεί "ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες οι οποίες θέλουν να βρουν μια εύκολη έξοδο από τα χρέη τους".

"Προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την αγορά υψηλών αποδόσεων και θα περιορίσει τη ζήτηση για χρέος μειωμένης εξασφάλισης", συμπληρώνει η ίδια.

Οι ανησυχίες έχουν αρχίσει να φαίνονται στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση νέων συμφωνιών. Οι επενδυτές σε ομόλογα υψηλότερου ρίσκου πιέζουν για υψηλότερες αποδόσεις και τροποποιήσεις στις συμφωνίες μεταξύ πιστωτών, προκειμένου να ενισχύσουν τα δικαιώματά τους.

Η στιγμή-κλειδί για την υπόθεση ήρθε τον Αύγουστο, όταν Βρετανός δικαστής ενέκρινε την αναδιάρθρωση της ΙΜΟ, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες πλυντηρίων αυτοκινήτων του κόσμου, η οποία εξάλειψε τις απαιτήσεις των ομολογιούχων χαμηλής εξασφάλισης.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Wind Hellas αποκάλυψε ότι ένα από τα βασικά της επενδυτικά "οχήματα' -η Hellas II- μετέφερε την έδρα της στο Λονδίνο από το Λουξεμβούργο και χρειάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Η αξία των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης αυξήθηκε διότι η θέση των ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης θεωρήθηκε ότι ενισχύθηκε υπό τη βρετανική νομοθεσία, ενώ τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης μειώθηκαν σε αξία λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να υποχρεωθούν σε μία συμφωνία σαν και αυτήν που επιτεύχθηκε με την ΙΜΟ.

Πηγές προσκείμενες στη Wind Hellas τονίζουν πως η κίνηση αυτή, η οποία δεν είχε καμία σχέση με την απόφαση για την ΙΜΟ, είναι μια λογική επιχειρηματική στρατηγική, καθώς δίνει στην εταιρία περισσότερες εναλλακτικές και χρόνο απ' όσο θα είχε υπό τη νομοθεσία της Ελλάδας ή του Λουξεμβούργου.

Η εταιρία έθεσε εαυτόν προς πώληση, μια συνηθισμένη τεχνική αναδιάρθρωσης που στόχο έχει να δημιουργήσει αξία για τις δραστηριότητές της και να βοηθήσει τους πιστωτές ώστε να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Τελικά αποφάσισε να προωθήσει ένα σχέδιο το οποίο είχε εισηγηθεί η ιδιοκτήτρια εταιρία, η Weather Investments, συμφερόντων του Αιγύπτιου επιχειρηματία κ. Naguip Sawiris. Με το σχέδιο αυτό δεν έμεινε τίποτα για τους κατόχους δανείων ύψους 270 εκατ. ευρώ και ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης 1,2 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο εξασφάλισε την υποστήριξη της πλειονότητας των ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης, όμως οι ομολογιούχοι χαμηλής εξασφάλισης είναι δυσαρεστημένοι. "Η επιτροπή των ομολογιούχων χαμηλής εξασφάλισης ανησυχεί βαθύτατα για τις προθέσεις της εταιρίας να υποστηρίξει την πρόταση του ιδιοκτήτη και ειδικότερα να πιέσει για την αποδοχή αυτής της πρότασης μέσω ενός pre-pack administration", δήλωσε ο κ. Richard East, της αμερικανικής νομικής εταιρίας Quinn Emanuel, η οποία έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της επιτροπής των ομολογιούχων χαμηλής εξασφάλισης.

Μια επιτυχημένη συμφωνία θα δημιουργούσε ένα "καθόλου εξυπηρετικό προηγούμενο για την ευρωπαϊκή αγορά υψηλών αποδόσεων", καθώς θα υποβάθμιζε τις απαιτήσεις των πιστωτών χαμηλής εξασφάλισης έναντι αυτών των μετόχων, ανέφερε.

"Οι ομολογιούχοι χαμηλής εξασφάλισης έχουν αποδείξεις ότι η αξία παραμένει στο χρέος τους και έχουν υποβάλει εναλλακτική προσφορά, η οποία αντιπροσωπεύει το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους τους μετόχους", πρόσθεσε ο κ. East.

Η Hellas II δήλωσε πως το σχέδιο της Weather Investments θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα μόχλευσης και ρευστότητας και θα παρέχει στην εταιρία τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να εφαρμόσει επιτυχώς τα μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά της σχέδια.

Ορισμένες πηγές προσκείμενες στη διαδικασία σημειώνουν πως τα σχέδια της Weather βρήκαν υποστήριξη γιατί έχει ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό πλάνο και ενδεχομένως μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια για την αντιμετώπιση των επερχόμενων αναγκών αναχρηματοδότησης της εταιρίας.

"Όταν καταλάβαμε ότι δεν μπορούμε να διορθώσουμε το θέμα από μόνοι μας στα μέσα του 2009 και αρχίσαμε να εξετάζουμε τις εναλλακτικές μας, οι βασικές μας προτεραιότητες ήταν να διατηρήσουμε την αξιοπιστία και τη φήμη μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημίες των πιστωτών", δήλωσε ο διευθύνων οικονομικός σύμβουλος της Weather, κ. Karim Nasr.

"Συμφωνήσαμε να διαχωριστούμε από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να διασφαλίσουμε μια διαδικασία τέτοια ώστε οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τη Weather να διαγωνιστεί, λειτουργώντας ως νέος επενδυτής. Αυτό μάλλον εξέπληξε όλους όσοι είχαν συνηθίσει να βλέπουν διαμάχη μεταξύ μετόχων και πιστωτών για τη διατήρηση του ελέγχου, όμως όταν εξετάσαμε προηγούμενες αναδιαρθρώσεις αντιληφθήκαμε ότι αυτός δεν είναι απαραίτητα και ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την αξία για τους πιστωτές και θα ήταν καλύτερο για τη Weather να αφήσει τη Weather II να προχωρήσει σε διαδικασία διαγωνισμού".

Ενώ η Βρετανία θεωρείται η πιο "φιλική" προς τους πιστωτές χώρα, στην ηπειρωτική Ευρώπη οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης έχουν βρει τρόπους να επηρεάζουν την ανταλλαγή χρέους με μετοχές, που αφήνουν με άδεια χέρια τους πιστωτές χαμηλής εξασφάλισης.

Τον Σεπτέμβριο, Ολλανδός δικαστής ενέκρινε την πώληση της ευρωπαϊκής εταιρίας συσκευασίας πλαστικών Schoeller Arca Systems στους μετόχους της με τη στήριξη των ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης. Το σχέδιο αυτό εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των ομολογιούχων χαμηλής εξασφάλισης, αν και υπήρχαν αποδείξεις ότι είχαν ακόμα αξία.

"Η SAS αποτελεί μια προειδοποίηση ότι οι πιστωτές χαμηλής εξασφάλισης θα πρέπει να προετοιμάζονται για τα δύσκολα. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως οι πιστωτές χαμηλής εξασφάλισης λαμβάνουν μεγαλύτερους τόκους για τα ρίσκα που παίρνουν και, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, πληρώνονται μετά τους πιστωτές υψηλής εξασφάλισης", σημειώνει η Julian Tucker της Shearman & Sterling.


(*) Pre-packaged Administration:
Σύμφωνα με την εταιρική νομοθεσία, το pre-packaged administration είναι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων μιας αφερέγγυας εταιρίας, η οποία διευθετείται προτού η εταιρία ενταχθεί επισήμως στη διαδικασία πτώχευσης. Οι αγοραστές παρατάσσονται και οι όροι της συμφωνίας τίθενται εκ των προτέρων. Η πώληση, στη συνέχεια, πραγματοποιείται αμέσως μετά τον διορισμό διοίκησης, η οποία θα συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα. Τα pre-packs συχνά αφορούν στην πώληση των δραστηριοτήτων της εταιρίας στους υφιστάμενους ιδιοκτήτες ή στη διοίκηση.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v