Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσβησε τις ζημίες της κρίσης το νορβηγικό fund

Το πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας, ο μεγαλύτερος επενδυτής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σχεδόν έσβησε τις βαριές απώλειες που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, με την πολύ καλή απόδοση γ΄ τριμήνου.

  • Andrew Ward (Στοκχόλμη)
Έσβησε τις ζημίες της κρίσης το νορβηγικό fund
Το πετρελαϊκό ταμείο των 455 δισ. δολ. της Νορβηγίας, ο μεγαλύτερος επενδυτής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατέθεσε την καλύτερη τρίμηνη εμφάνιση στη 13ετή ιστορία του το γ΄ τρίμηνο, σβήνοντας σχεδόν τις βαριές απώλειες που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της περυσινής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η απόδοση 13,5% επί της επένδυσης, που ακολουθεί ανάλογα κέρδη στο β΄ τρίμηνο, πρόσφερε μια "δικαίωση" στους διαχειριστές του ταμείου, μετά την έντονη κριτική για την περυσινή εμφάνισή του.

"Βγήκαμε από τη χειρότερη κρίση δεκαετιών χωρίς ζημίες", δήλωσε ο κ. Yngve Slyngstad, διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management, που διαχειρίζεται το κεφάλαιο.

Το ταμείο, στο οποίο η Νορβηγία επενδύει τον πετρελαϊκό της πλούτο για χάρη των επόμενων γενεών, υπέστη μείωση-ρεκόρ επενδύσεων σε ποσοστό 23% πέρυσι, μέγεθος 3% και πλέον χειρότερο από το χαρτοφυλάκιο αναφοράς με βάση το οποίο συγκρίνεται η εμφάνισή του.

Σήμερα το fund κατέχει το 1% των διεθνών μετοχών και το 1,8% των ευρωπαϊκών μετοχών, κατόπιν της μετοχικής ανασύστασης του Ιουνίου.

Η αξία του διαμορφώθηκε στο ρεκόρ των 2.549 δισ. κορόνων ή 305 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου να βοηθά στην ενίσχυση των ταμείων.

Ο κ. Slyngstad δήλωσε ότι το fund σταμάτησε να προσθέτει μετοχές στο χαρτοφυλάκιο όταν έφθασε στον στόχο του 60% τον Ιούνιο. Σταμάτησε προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με το όριο που θέτει η οδηγία της κυβέρνησης και όχι επειδή κρίθηκε ορθό σε σχέση με τις προοπτικές για τα χρηματιστήρια.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v