Ευρωπαϊκές πιέσεις στην Κίνα για το νόμισμα

Οι κ. Juncker, Trichet και Almunia επισκέπτονται την Κίνα για να πιέσουν προς ανατίμηση του ρενμίνμπι, φοβούμενοι ότι η ευρωζώνη θα επωμιστεί το βάρος της οικονομικής διόρθωσης με το ισχυρό ευρώ.

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη), Tony Barber (Βρυξέλλες)
Ευρωπαϊκές πιέσεις στην Κίνα για το νόμισμα
Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αυτόν τον μήνα θα επιτείνουν τις προσπάθειες να πείσουν την Κίνα να επιτρέψει το νόμισμά της να ανατιμηθεί.

Μολονότι οι ανησυχίες της Ευρώπης για τη συναλλαγματική στρατηγική του Πεκίνου δεν είναι τόσο προφανείς όσο των ΗΠΑ, η τριμερής αποστολή στην κινεζική πρωτεύουσα προκύπτει καθώς αυξάνονται οι φόβοι πως η ευρωζώνη θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής διόρθωσης, μέσα από το ισχυρότερο ευρώ. Στο εμπορικό καλάθι το ευρώ έχει ανατιμηθεί πάνω από 3% από τα μέσα Αυγούστου.

Την ευρωπαϊκή αποστολή ανήγγειλε τον Οκτώβριο ο κ. Jean-Claude Juncker, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Θα συνοδεύεται από τον κ. Jean-Claude Trichet, τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και τον κ. Joaquin Almunia, επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε.

Η τριανδρία επέστρεψε από την πρώτη ανάλογη επίσκεψη στην Κίνα το 2007 χωρίς σαφείς δεσμεύσεις από το Πεκίνο ότι θα διαχειριστεί τη συναλλαγματική πολιτική αναλόγως με τις διαμαρτυρίες της Ευρώπης ότι το ρενμίνμπι είναι πολύ υποτιμημένο.

Το περιεχόμενο της επικείμενης επίσκεψης είναι πολύ πιο διαφορετικό, με την έννοια ότι η κρίση έχει χαμηλώσει τον συνολικό όγκο εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας -ο οποίος μειώθηκε 20% στο α΄ εξάμηνο- και έχει κλιμακώσει τις διμερείς εμπορικές αντιπαλότητες. Η Ε.Ε. έχει εισαγάγει 11 νέες έρευνες αντιντάμπινγκ σε προϊόντα κινεζικής προέλευσης από τις αρχές του 2008.

Οι απόψεις για το πόσο μεγάλη είναι η απειλή στην οικονομική ανάπτυξη που θέτει η πιο πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ διίστανται.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Trichet δήλωσε: "Μια τακτική και προοδευτική ανατίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών, ειδικά στην Ασία, θα ήταν ευπρόσδεκτη για τη συνολική ευμάρεια και την κατάλληλη εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας".

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v