Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Κινέζοι επιτίθενται στη Fed

Οι ΗΠΑ αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη, με τη Fed να τροφοδοτεί νέα φούσκα σε μετοχές αλλά και αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κινεζικής Banking Regulatory Commission.

  • Geoff Dyer (Πεκίνο) & Kevin Brown (Σιγκαπούρη)
Οι Κινέζοι επιτίθενται στη Fed
Η Fed τροφοδοτεί τις "κερδοσκοπικές επενδύσεις" και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη μέσω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί, όπως προειδοποίησε κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης και μάλιστα ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.

Ο κ. Liu Mingkang, επικεφαλής της επιτροπής εποπτείας τραπεζών της Κίνας, υποστήριξε ότι ο συνδυασμός αδύναμου δολαρίου και χαμηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ ενθαρρύνει ένα "εντυπωσιακό carry trade", με αποτέλεσμα την ύπαρξη "τεράστιας αρνητικής επίδρασης στις αποτιμήσεις ανά την υφήλιο".

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται την ώρα που η Κίνα και οι ΗΠΑ συγκρούστηκαν στη σύνοδο του APEC στη Σιγκαπούρη σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την ενίσχυση των πιέσεων προς το Πεκίνο να προχωρήσει σε ανατίμηση του γουάν.

Οι ασυνήθιστα επιθετικές δηλώσεις του κ. Liu Mingkang αντικατοπτρίζουν και τη διάθεση της Κίνας -του μεγαλύτερου δανειστή των ΗΠΑ, καθώς είναι και ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων- να είναι ένας από τους πλέον σκληρούς επικριτές της νομισματικής αλλά και δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Από την αρχή της κρίσης, κορυφαία στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης έχουν απευθύνει σειρά προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να προσέξουν τη συνεχιζόμενη διόγκωση του χρέους τους. Μέχρι πρόσφατα, πάντως, η κριτική του Πεκίνου εστιαζόταν σε συμβουλές προς την Ουάσιγκτον να δανείζεται και να δαπανά λιγότερο.

Όμως, σε ομιλία του σε συνέδριο στο Πεκίνο, ο κ. Liu Mingkang υποστήριξε ότι τα χαμηλά επιτόκια των ΗΠΑ και το αδύναμο δολάριο αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

"Ωθούν τις κερδοσκοπικές κινητοποιήσεις στις μετοχές και στην αγορά ακινήτων και θα θέσουν σε νέο, πραγματικό και τεράστιο κίνδυνο την ανάκαμψη, ιδιαίτερα αυτή των αναδυόμενων οικονομιών", τόνισε ο κ. Liu Mingkang, ο οποίος είναι πρόεδρος της China Banking Regulatory Commission.

"Εξαιτίας αυτής της κατάστασης υπάρχει τεράστιο carry trade στο δολάριο και αύξηση των τιμών", πρόσθεσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Βέβαια η κριτική του για τη Fed έρχεται σε μία στιγμή όπου και η νομισματική πολιτική της Κίνας δέχεται κριτική τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας. Όσοι ασκούν κριτική υποστηρίζουν ότι ο υψηλός αριθμός χορηγήσεων μπορεί να ανεβάσει υπερβολικά τις τιμές αρκετών επενδύσεων και να στηρίξει πληθωριστικές πιέσεις.

Ο κ. Qin Xiao, πρόεδρος της China Merchants Bank, υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο σφιχτή νομισματική πολιτική προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη φούσκα στις μετοχές και στη στεγαστική αγορά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Dominique Strauss-Kahn, υποστήριξε ότι ένα πιο ισχυρό γουάν θα πρέπει να αποτελέσει τον βασικό στόχο των μεταρρυθμίσεων που οφείλει να προωθήσει το Πεκίνο ώστε να υπάρξει ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και βελτίωση των ανισορροπιών στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Επίσης, σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο στο Πεκίνο, ο κ. Strauss-Kahn υποστήριξε ότι το δολάριο θα παραμείνει το βασικό νόμισμα για συναλλαγματικά αποθέματα "για αρκετό ακόμη διάστημα".

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύνοδο του APEC υπήρξε αλλαγή του τελικού ανακοινωθέντος, έπειτα από παρέμβαση του Προέδρου της Κίνας κ. Hu Jintao. Το πρώτο ανακοινωθέν περιελάμβανε την έκφραση ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει "να στηρίζονται σε θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα και να αποφασίζονται από τις αγορές". Ο κ. Hu Jintao ζήτησε επιτακτικά να αφαιρεθεί αυτή η έκφραση και αυτό τελικά έγινε, ενώ έμμεσα το παραδέχθηκε και ο προεδρεύων του APEC κ. Lee Hsien Long, πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, η οποία φιλοξένησε τη σύνοδο.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v