"Χρυσή" ζήτηση πλατίνας στην κοσμηματοποιία

Η ζήτηση της κινεζικής κοσμηματοποιίας για πλατίνα θα διπλασιαστεί σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, στηρίζοντας σε αύξηση σχεδόν 80% την παγκόσμια ζήτηση για το λευκό πολύτιμο μέταλλο.

  • Chris Flood
Χρυσή ζήτηση πλατίνας στην κοσμηματοποιία
Η ζήτηση της κινεζικής κοσμηματοποιίας για πλατίνα θα διπλασιαστεί σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Johnson Matthey, της εταιρίας εκμετάλλευσης πολυτίμων μετάλλων, για τις αγορές της πλατίνας και του παλλαδίου.

Οι χαμηλότερες τιμές της πλατίνας έχουν προκαλέσει το αγοραστικό ενδιαφέρον της κοσμηματοποιίας της Κίνας, όπου η καθαρή ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί 106% στις 1,75 εκατ. ουγκιές φέτος, καθώς το χονδρικό εμπόριο αποκαθιστά αποθέματα και τα ελκυστικά περιθώρια κέρδους προσελκύουν νέες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στην αγορά.

Η Johnson Matthey αναφέρει ότι η αποκατάσταση αποθεμάτων έχει προκαλέσει «εκθαμβωτική αύξηση» στην παραγωγή κοσμημάτων στην Κίνα, καθώς η διαφορά ανάμεσα στην τιμή του χρυσού και της πλατίνας βοηθά τα κοσμήματα από πλατίνα να επανακτήσουν μερίδια αγοράς από την χρυσοχοΐα.

Χάρη στο ρεκόρ ζήτησης από την Κίνα, η παγκόσμια ζήτηση από την κοσμηματοποιία πλατίνας προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν 80% στις 2,45 εκατομμύρια ουγκιές το χρόνο, με αύξηση σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από το 2002.

Κατά την Johnson Matthey, οι τιμές της πλατίνας θα κινηθούν ανάμεσα στο χαμηλό των 1.280 δολ. ανά ουγκιά και το υψηλό των 1.550 δολ. ανά ουγκιά στους επόμενους έξι μήνες, αναλόγως με το αν θα συνεχιστεί η στήριξη από την τιμή του χρυσού, την αδυναμία του δολαρίου και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα ενεργητικά των exchange-traded funds πλατίνας αυτή την περίοδο βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και η Johnson Matthey δήλωσε ότι περιμένει αγορές 355.000 ουγκιών πλατίνας σε ETFs από τους επενδυτές φέτος.

Συνολικά η επενδυτική ζήτηση για πλατίνα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 630 χιλιάδες ουγκιές, με την βοήθεια των Ιαπώνων επενδυτών που αγοράζουν ράβδους πλατίνας και της αύξησης στην ζήτηση βορείου Αμερικής για νομίσματα και μικρές ράβδους.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v