Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εσφαλμένη... σπατάλη" 100 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

Υπερτιμολογήσεις, διπλοπληρωμές και απάτες «έφαγαν» περίπου 100 δισ. δολάρια από τους Αμερικανούς φορολογούμενους το 2009, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών κονδυλίων του προϋπολογισμού.

  • Sarah O' Connor (Ουάσινγκτον)
Εσφαλμένη... σπατάλη 100 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ
Η αμερικανική κυβέρνηση σπατάλησε σχεδόν 100 δισ. δολάρια από χρήματα των φορολογούμενων στην χρήση του 2009 – ποσό περισσότερο από ένα τρίτο υψηλότερο έναντι του προηγούμενου χρόνου – αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να δεσμευτεί για πάταξη της απάτης και των λαθών στις κρατικές δαπάνες.

Οι επωνομαζόμενες «εσφαλμένες πληρωμές» από κυβερνητικές υπηρεσίες προς μεμονωμένα άτομα, οργανισμούς και εργολάβους εκτινάχθηκε από τα 72 δισ. δολάρια το 2008 στα 98 δισ. δολάρια το 2009. Δηλαδή στο 5% των συνολικών κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Οι επικριτές της κυβέρνησης Ομπάμα είναι πολύ πιθανό να «αδράξουν την ευκαιρία» που τους δίνουν οι αριθμοί αυτοί, ώστε να υποστηρίξουν τη θέση τους ότι η κυβέρνηση έχει ξοδέψει υπερβολικά ποσά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα ελλείμματα βρίσκονται σε επίπεδο-ρεκόρ.

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι η αύξηση των «εσφαλμένων πληρωμών» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, σε συνδυασμό με τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί για τέτοιου είδους πληρωμές. Ωστόσο, ο διευθυντής της υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, κ. Peter Orszag, δήλωσε ότι όπως και να έχει, υπάρχει μεγάλη σπατάλη.

«Ακόμα και το 2008, το ποσό ήταν ιδιαίτερα υψηλό», σημείωσε. «Πρέπει να προστατεύσουμε τα δολάρια των φορολογούμενων γιατί κάθε δολάριο που πάει στον λάθος αποδέκτη ή σε λάθος ποσό, είναι ένα δολάριο που δεν είναι διαθέσιμο για να βοηθήσει έναν άνεργο ή για να επενδυθεί στην παιδεία».

Αυτή την εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama πρόκειται να υπογράψει διοικητική πράξη που στόχο θα έχει την μείωση των «εσφαλμένων πληρωμών», μέσω της βελτίωσης της διαφάνειας, της δημοσιοποίησης εμπλεκόμενων ονομάτων και της επιβολής ποινών ή απαγορεύσεων σε εργολάβους εάν δεν αναγνωρίσουν ότι έχουν λάβει παραπάνω απ’ όσο πρέπει ποσά.

Σύμφωνα με τον κ. Orszag, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί το ποσοστό των «εσφαλμένων πληρωμών» που οφείλεται σε απάτη ή σε λάθη όπως οι διπλοπληρωμές. Εξαίρεση αποτελεί η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων, όπου το ένα πέμπτο των εσφαλμένων δαπανών ύψους 12,3 δισ. δολαρίων, ήταν αποτέλεσμα απάτης.

Περισσότερες από τις μισές εσφαλμένες πληρωμές στην χρήση του 2009 έγιναν από τα προγράμματα Υγείας, ενώ οι μεγαλύτερες σπατάλες παρατηρήθηκαν στα προγράμματα «Earned Income Tax Credit» (26%), «School Breakfast» (24%) και στο πρόγραμμα επιδοτήσεων του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας (19%).
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v