Οι Ευρωπαίοι CEOs βλέπουν "υγιές μέλλον"

Η ανάπτυξη στην Ευρώπη πιθανότατα θα είναι αναιμική βραχυπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις επιχειρήσεις παραμένουν υγιείς, σύμφωνα με κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους της ηπείρου.

  • Richard Milne (Λονδίνο)
Οι Ευρωπαίοι CEOs βλέπουν υγιές μέλλον
Η ανάπτυξη στην Ευρώπη πιθανότατα θα είναι αναιμική βραχυπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις επιχειρήσεις παραμένουν υγιείς, σύμφωνα με την άποψη ορισμένων από τους κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους της ηπείρου.

Σε σειρά συνεντεύξεων στους Financial Times, οι Ευρωπαίοι chief executives δηλώνουν την αδιατάραχτη πίστη τους στην Ευρώπη, όσο κι αν ορισμένοι εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την ήπειρο «κολλημένη» ανάμεσα στην ακμάζουσα Ασία και την εύρωστη ακόμη Αμερική.

«Περνάμε κάτι που δεν είναι συνηθισμένη οικονομική διολίσθηση. Θα χρειαστεί να περάσει κάποιο διαστημα για να επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν. Θα είναι πολύ «μουντή» ανάκαμψη. Αλλά εντέλει, είμαι αισιόδοξος για την Ευρώπη,» δήλωσε ο Michael O’Leary, επικεφαλής της Ryanair.

Ο Peter Sands, chief executive της Standard Chartered, μπορεί να είναι «ευαγγελιστής» της ασιατικής ανάπτυξης, όπου δραστηριοποιείται επί το πλείστον η τράπεζά του, αλλά δηλώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την Ευρώπη –αποτελεί μεγάλο τμήμα της διεθνούς οικονομίας.»

Ο David Michael, επικεφαλής παγκοσμιοποίησης στην Boston Consulting Group, μίλησε εκ μέρους πολλών επιχειρηματιών, όταν δήλωσε ότι «σχεδόν το 90% της παγκόσμιας ανάπτυξης θα προέλθει από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές.»

Αν και είναι μια προοπτική που προοιωνίζεται προβλήματα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις της ηπείρου παραμένουν αισιόδοξες και «ποντάρουν» στην εύρωστη ανάπτυξη αυτών των αναπτυσσόμενων οικονομιών, για να ισοφαρίσουν την εγχώρια υποτονικότητα.

Ο πρόεδρος κορυφαίας ελβετικής επιχείρησης είπε: «Είναι υπερβολή, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι κι αν η Ευρώπη δεν πάει καλά, εμείς θα πάμε καλά, γιατί είμαστε τοποθετημένοι στις αναδυόμενες αγορές και τις ΗΠΑ.»

Οσον αφορά το μέλλον της μεταποίησης στην ήπειρο, ο Carlos Ghosn, διευθύνων συμβουλος των Renault και Nissan, έχει καταρτίσει μια λίστα δραστηριότητες που θα ακμάσουν στην Ευρώπη, άλλες που θα «πεθάνουν» και άλλες σε ενδιάμεση κατάσταση. Συχνά, ο παράγοντας της κυβερνητικής στήριξης, είναι εκείνος που καθορίζει το αποτέλεσμα.

Ετσι, τα πράσινα προϊόντα θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, κατά τον κ. Ghosn, ενώ τα χαμηλού κόστους προϊόντα «δεν έχουν μέλλον στην Ευρώπη», όχι μόνο στην δυτική αλλά και την ανατολική.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v