Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γερμανία "προτιμά" την ΕΚΤ από την Προεδρία

H Γερμανία θέλει να αναλάβει την διοίκηση της ΕΚΤ και να εγκαταλείψει, σε αντάλλαγμα, την διεκδίκηση των υπό σύσταση εδρών του Προέδρου και Υπατου Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Tony Barber (Βρυξέλλες)
Η Γερμανία προτιμά την ΕΚΤ από την Προεδρία
H Γερμανία ετοιμάζεται να αναλάβει την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να εγκαταλείψει, για αντάλλαγμα, την διεκδίκηση των νέων θέσεων του Προέδρου και Υπατου Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι υπό σύσταση.

Διπλωμάτες και αναλυτές έκαναν την παραπάνω εκτίμηση παραμονές του δείπνου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το οποίο αναμένεται να ανακοινωθούν οι δύο νέες έδρες. Τα ονόματα 20 πολιτικών προσώπων έχουν «ακουστεί» για τις θέσεις, με «φαβορί» για την θέση της προεδρίας τον κεντροδεξιό Βέλγο πρωθυπουργό Herman Van Rompuy, αλλά κανένα «πρωτοκλασάτο» όνομα για την έδρα του υπουργού Εξωτερικών.

Η Γερμανία, το ισχυρότερο μέλος της Ε.Ε. δεν έχει προωθήσει κανέναν δικό της υποψήφιο, αλλά ο υφυπουργός Αμύνης της χώρας προκάλεσε το ενδιαφέρον, όταν άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιος «δεσμός» ανάμεσα στις δύο νέες έδρες και την διοίκηση της ΕΚΤ.

«Όταν καταλαγιάσει το θέμα, θα υπάρχουν πολλές άλλες έδρες να συμπληρωθούν και η Γερμανία δίνει μεγάλο βάρος στον ρόλο που θα διαδραματίσει εκεί,» δήλωσε ο Werner Hoyer.
 
Η θέση του διοικητή της ΕΚΤ θα μείνει κενή τον Νοέμβριο 2011, όταν ο Γάλλος Jean-Claude Trichet αποσυρθεί μετά από 8ετή θητεία. Μολονότι η Γερμανία διαδραματίζει κύριο ρόλο στην πολιτική της ευρωζώνης, ο διοικητής της ΕΚΤ ποτέ δεν υπήρξε Γερμανός.

Αναλυτές αναφέρουν ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει κάποια φανερή «ανταλλαγή» για τις τρεις έδρες, αλλά πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δείχνει να ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την ανώτατη θέση της ΕΚΤ για τον Axel Weber, διοικητή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank.

Ο κ. Weber μπορεί να συναντήσει ανταγωνισμό από τον Mario Draghi, διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας και προέδρου του Financial Stability Board. Ενα πιθανό πρόσκομμα στην υποψηφιότητά του, ίσως είναι η άποψη της Γαλλίας ότι η Γερμανία εξασφάλισε πάρα πολλά όταν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. συμφώνησαν το 1990 να τοποθετηθεί η έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη και να στηθεί η κεντρική τράπεζα κατά το πρότυπο της γερμανικής Bundesbank.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v