Οι αναδυόμενες "κατακτούν" τα ομόλογα

Ισχυρές αναδυόμενες αγορές όπως το Κατάρ και η Ρωσία φροντίζουν να χτίσουν περαιτέρω την άμυνά τους, μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων. Άλλωστε κανείς δεν εγγυάται ότι η ανάκαμψη θα "μείνει"…

  • Davdi Oakley & Robin Wigglesworth
Οι αναδυόμενες κατακτούν τα ομόλογα
Μία παράξενη τάση επικρατεί στις αναδυόμενες αγορές: Χώρες οι οποίες δεν έχουν καμία ανάγκη για δανεισμό στρέφονται σε αυτόν. Παρά το γεγονός ότι διαθέτουν πληθώρα μετρητών, "επιτίθενται" στις διεθνείς ομολογιακές αγορές, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την άμυνά τους σε περίπτωση που υπάρξει και νέα κρίση.

Το Κατάρ είναι το τελευταίο παράδειγμα. Ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη έκδοση ομολόγων αναδυόμενης χώρας αυτήν την εβδομάδα, ύψους 7 δισ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι η πιστωτική κρίση έχει αγγίξει ελάχιστα την οικονομία του.

Η Ρωσία και το Καζακστάν έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν στην πρώτη (ύστερα από αρκετές δεκαετίες) έκδοση διεθνών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι έχουν πλούσια συναλλαγματικά αποθέματα και φυσικά διαθέτουν τεράστιες πηγές πρώτων υλών.

Η αύξηση των εκδόσεων στηρίζεται τόσο στο χαμηλό κόστος δανεισμού όσο και στον φόβο ότι οι ομολογιακές αγορές δεν θα έχουν τις ίδιες καλές διαθέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκαμψη", τονίζει ο κ. Alan Conway, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών για τη Schroeder, "ως εκ τούτου είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει ζήτηση για νέες εκδόσεις ομολόγων".

Τα spreads στα ομόλογα αναδυόμενων αγορών έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σύγκριση με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο -το διεθνές benchmark- από την έναρξη της κρίσης έως και σήμερα. Βρίσκονται στις 300 μονάδες βάσης, έναντι 700 μονάδων που ήταν τον Μάρτιο. Το αδύναμο δολάριο μπορεί να έχει συμβάλει και αυτό στη συγκεκριμένη πορεία.

"Αναλαμβάνοντας περισσότερο χρέος σε δολάρια, μία χώρα ουσιαστικά σορτάρει το αμερικανικό νόμισμα", υποστηρίζει ο κ. Stephen Rothwell, επικεφαλής της Argo Capital Management, "όταν το δολάριο υποχωρεί, η αποπληρωμή του χρέους γίνεται φθηνότερη'.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Κατάρ, το Καζακστάν και η Ρωσία δέχθηκαν σκληρό χτύπημα όταν ξεκίνησε η κρίση, καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και οι κρατικές τους εταιρίες δυσκολεύονταν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές.

"Παρά το γεγονός ότι το Κατάρ διαθέτει υψηλά αποθέματα, φροντίζει να αλλάξει τη βάση του δανεισμού του", υποστηρίζει ο κ. Marios Maratheftis, επικεφαλής τμήματος ερευνών της Standard Chartered στο Ντουμπάι, και συμπληρώνει πως "επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη των αγορών κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή".

Τα ομόλογα του Κατάρ είναι 5ετούς, 10ετούς και 30ετούς διάρκειας. Η Ρωσία και το Καζακστάν σχεδιάζουν την έκδοση ομολόγων σε δολάρια εντός του 2010. Η Ρωσία στοχεύει στην άντληση 18 δισ. δολαρίων και το Καζακστάν στα 500 εκατ. δολάρια.

Η Ρωσία, αν και διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα 400 δισ. δολαρίων, είναι αρκετά "νευρική" λόγω της κρίσης, ενώ έχει δαπανήσει 200 δισ. δολάρια προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι από τον Αύγουστο του 2008 έως και σήμερα.

"Είναι λογικό και συνετό οι συγκεκριμένες χώρες να προχωρούν τώρα σε δανεισμό. Εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία υποδείξουν ότι η ανάκαμψη θα είναι σχήματος W και όχι V, τότε θα δυσκολευτούν να αντλήσουν κεφάλαια σε συμφέρουσες τιμές", υποστηρίζει ο κ. Nigel Rendell, κορυφαίος αναλυτής της RBC Capital Market.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v