Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι "φούσκας" στο κινεζικό real estate

Ράλι καταγράφουν οι τιμές στο κινεζικό real estate. "Είναι πλασματικό" τονίζουν κορυφαία στελέχη του κλάδου, καθώς στηρίζεται στον αθρόο δανεισμό. Μία επικίνδυνη φούσκα που μπορεί να παρασύρει το σύνολο της οικονομίας.

  • Jamil Anderlini (Πεκίνο)
Φόβοι φούσκας στο κινεζικό real estate
Τεράστια φούσκα δημιουργείται στην κινεζική αγορά ακινήτων εξαιτίας της πληθώρας πιστώσεων (από το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας), όπως προειδοποιούν κορυφαία στελέχη του κλάδου.

Ο κ. Zhang Xin, πρόεδρος της Soho China, ενός από τους μεγαλύτερους και πλέον επιτυχημένους ομίλους real estate στη χώρα, υποστήριξε στους "Financial Times" ότι η φούσκα οδηγεί σε άχρηστες επενδύσεις στον κλάδο και υποσκάπτει τις μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας.

"Οι τιμές στο real estate ανεβαίνουν καθώς υπάρχει ζήτηση. Όμως αυξάνονται με υψηλή ταχύτητα τα άδεια κτίρια σε όλη τη χώρα", υπογραμμίζει ο κ. Zhang Xin και προσθέτει: "Η αύξηση των τιμών είναι άμεσο αποτέλεσμα της πληθώρας χρημάτων που έχουν δώσει οι τράπεζες. Νομίζω ότι οι κινεζικές τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν".

Οι απόψεις του είναι ταυτόσημες με αυτές του κ. Fan Gang, μέλους της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, ο οποίος προειδοποίησε πως οι τιμές στο real estate μεγάλων πόλεων, όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σενζέν, είναι ακριβές και υπάρχουν ισχυροί κίνδυνοι για δημιουργία φούσκας.

Οι τιμές ακινήτων σε αστικές περιοχές της Κίνας ενισχύθηκαν 3,9% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν αυξηθεί 2,8%, βάσει επίσημων στοιχείων.

Η αύξηση των τιμών στις "top tier" αγορές, όπως αυτές του Πεκίνου και της Σαγκάης, είναι ακόμη πιο ταχεία. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η άνοδος οφείλεται στο γεγονός πως η κυβέρνηση έχει επιτρέψει τον "τρελό" δανεισμό, ενώ στηρίζεται και σε πολιτικές όπως η χαμηλή φορολόγηση αλλά και τα πολύ χαμηλά επιτόκια.

Οι επενδύσεις σε real estate, βασικός παράγοντας που στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύθηκαν 18,9% στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2009, ενώ στο εννεάμηνο η άνοδος ήταν 17,7%.

Ο κ. Zhang Xin τονίζει πως η τρέχουσα κερδοσκοπία θα πρέπει να επιδράσει ως σήμα κινδύνου τόσο για τον κλάδο όσο και για την ευρύτερη οικονομία.

Ο ίδιος προσθέτει: "Στο Μανχάταν τα 'κενά κτίρια' φθάνουν στο 10% - 15% αυτών που υπάρχουν. Το αντιμετωπίζουν σαν απόλυτη καταστροφή. Στην Pudong (το επιχειρηματικό κέντρο της Σαγκάης) το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 50% και αυτοί συνεχίζουν να χτίζουν ουρανοξύστες". Επίσης συμπληρώνει: "Εάν κάποιος κοιτάξει τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οδηγεί την παγκόσμια ανάκαμψη. Εάν, όμως, προσέξει πώς τροφοδοτείται αυτή η ανάπτυξη, δεν θα είναι και τόσο αισιόδοξος για το μέλλον".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v