Φόβοι διόρθωσης και υποχώρηση ρίσκου

Σημείο καμπής ή διάλειμμα για ανανέωση; Η τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα της εβδομάδας ίσως αποδειχθεί κρίσιμη στον καθορισμό της πορείας της αγοράς στο κλείσιμο του έτους. Οι γνώμες διίστανται.

  • Jamie Chisholm, Global Markets Commentator
Φόβοι διόρθωσης και υποχώρηση ρίσκου
Σημείο καμπής ή διάλειμμα για ανανέωση; Η τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα της εβδομάδας ίσως αποδειχθεί κρίσιμη στον καθορισμό της πορείας της αγοράς στο κλείσιμο του έτους.

Μετά από πολύμηνο ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου, πολλοί επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις εμφανίζουν ενδείξεις κόπωσης. Η πτώση 1,3% στο αμερικανικό χρηματιστήριο και η αρχική «βουτιά» σε πολλά εμπορεύματα την Πέμπτη, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτές τις ανησυχίες έρχεται να προστεθεί η πιθανότητα το δολάριο (που θεωρείται η λοκομοτίβα της τόσο πολύ αισιόδοξης δραστηριότητας) να χτίζει έναν «πάτο» από τον οποίο θα ανακάμψει, καθώς και η κλιμάκωση των φόβων ότι η επί μακρόν αναμενόμενη «διόρθωση» έχει αρχίσει.

Εν τω μεταξύ, η είδηση ότι τα επιτόκια στα βραχυπρόθεσμα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου έπεσαν κάτω από το μηδέν κάποια στιγμή την Πέμπτη, υπενθύμισε στους επενδυτές ότι το τέλος του έτους πλησιάζει. Και δεν είναι εύκολη εποχή για κάποιους διαχειριστές κεφαλαίων.

Φημολογείται ότι πολλοί εξ’ αυτών ήταν τόσο φιλύποπτοι για το χρηματιστηριακό ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου, που οι επενδύσεις τους δεν είναι σε καθόλου «νορμάλ» επίπεδα σε σχέση με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιό τους. Εμειναν με τις υποψίες, ενώ οι πιο τολμηροί συνάδελφοί τους έδρεψαν καρπούς. Οπότε τώρα, πολλοί αισιόδοξοι «ταύροι» πιστεύουν ότι η αγωνία των διαχειριστών για απόδοση, ενδεχομένως να ωθήσει υψηλότερα τις μετοχές καθώς οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα.

Η θεωρία τους είναι ότι, όσοι ήταν μέχρι τώρα επιφυλακτικοί, θα προσπαθήσουν απελπισμένα να «καβαλήσουν» το χριστουγεννιάτικο ράλι και θα μπούν στην αγορά, εξασφαλίζοντας ράλι τιμών.

Στατιστικά, η σημερινή συνεδρίαση επιφυλάσσει ένα ήσυχο κλείσιμο στην εβδομάδα, αλλά το μυαλό των επενδυτών αρχίζει ήδη να στρέφεται στις προοπτικές της επόμενης εβδομάδας, όταν η δραστηριότητα θα κορυφωθεί πριν την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, την Πέμπτη. Θα ακολουθήσει η «Black Friday», η Παρασκευή μετά των Ευχαριστιών κατά την οποία θεωρείται ότι «ανοίγει» η αγοραστική περίοδος των εορτών.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v