Ανάγκη μεταρρυθμίσεων και όχι... επανάστασης!

Ο καπιταλισμός έχει υποστεί ρωγμές αλλά δεν... πέθανε! Σύμφωνα με έρευνα σε 27 χώρες, η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί άμεσες και εκ βάθρων αλλαγές όχι "κατάργηση" του συστήματος ή επανάσταση.

  • Alan Beattie (Λονδίνο)
Ανάγκη μεταρρυθμίσεων και όχι... επανάστασης!
Η οικονομία της ελεύθερης αγοράς έχει υποστεί ρωγμές. Θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και εκ βάθρων αλλαγές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο νέο οικονομικό σύστημα. Αυτό απαντούν οι πολίτες 27 χωρών που συμμετείχαν σε ανάλογη έρευνα.

Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε το BBC World Service, αποκάλυψε έντονες ανησυχίες και έλλειψη εμπιστοσύνης για το οικονομικό σύστημα που ισχύει στις περισσότερες χώρες της υφηλίου, με δεδομένη και την αναστάτωση της πιστωτικής κρίσης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και αποκαλύπτει ότι αρκετές από τις ελπίδες που δημιούργησε αυτή η πτώση σήμερα έχουν  διαψευστεί. 

Ο κ. Doug Miller, πρόεδρος της Globe-Scan, η οποία διεξήγαγε την έρευνα, τονίζει: "Φαίνεται ότι η πτώση του τείχους το 1989 δεν θα πρέπει να θεωρείται -όπως συνέβη αρχικά- η απόλυτη νίκη του καπιταλισμού. Το αποδεικνύουν τα γεγονότα του τελευταίου 12μήνου".

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 30.000 άνθρωποι. Σε αυτήν αποκαλύπτεται και ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο ο κάθε πολίτης αντιμετωπίζει μία σειρά γεγονότα, καθώς τα βλέπει υπό το πρίσμα της κουλτούρας της χώρας του. Στις ΗΠΑ ένας στους τέσσερις απάντησε ότι "ο καπιταλισμός δουλεύει αρκετά καλά". Μόνο στο Πακιστάν η αντίστοιχη άποψη έλαβε 20% των ψήφων.

Το 51% του συνόλου των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι ο καπιταλισμός έχει αρκετά μειονεκτήματα, τα οποία μπορούν να λυθούν εάν επιβληθούν περισσότερα μέτρα ελέγχου και εποπτείας, ενώ το 23% ζήτησε τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού συστήματος. Στη Γαλλία το 43% ζητά εκ βάθρων αλλαγές, ενώ το 47% επιθυμεί ήπιες μεταρρυθμίσεις.

Σχεδόν στο 50% των χωρών οι περισσότεροι πολίτες επιθυμούν οι κυβερνήσεις τους να είναι πιο ενεργές στον έλεγχο ή ακόμη και στην ανάληψη των ηνίων σε κάποιους κλάδους, ενώ 67% θεωρεί ορθή την κρατική παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει πιο ορθή ανακατανομή του πλούτου.

Όπως τονίζει ο κ. Steven Kull, ο οποίος υπήρξε συντονιστής στην έρευα και είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Maryland "ορισμένα στοιχεία του σοσιαλισμού εξακολουθούν να έχουν οπαδούς, να θεωρούνται ορθά".

Το μεγαλύτερο χάσμα στην έρευνα καταγράφεται σχετικά με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989. Στις πλούσιες χώρες η πλειονότητα τη θεωρεί πολύ θετική και ορθή εξέλιξη. Όμως σε κάποιες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αλλά και στον αναπτυσσόμενο κόσμο μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που νοσταλγούν τη Σοβιετική Ένωση. Η πλειονότητα των Ρώσων (61%) και των Ουκρανών (54%) θεωρεί ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ένα μεγάλο λάθος.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v