Πρώιμη εορταστική ραστώνη στη Wall

Τα Χριστούγεννα απέχουν ένα μήνα, αλλά η παραδοσιακή εορταστική ραστώνη στην χρηματιστηριακή συμμετοχή, ήρθε φέτος πρόωρα. Η πιο εμφανής απόδειξη, είναι η κάθετη πτώση στα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά επιτόκια.

  • Aline van Duyn, US markets editor
Πρώιμη εορταστική ραστώνη στη Wall
Τα Χριστούγεννα απέχουν ένα μήνα, αλλά η παραδοσιακή εορταστική ραστώνη στην χρηματιστηριακή συμμετοχή, ήρθε φέτος πρόωρα.

Η πιο εμφανής απόδειξη, είναι η κάθετη πτώση στα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά επιτόκια. Ορισμένα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου που λήγουν στις αρχές Ιανουαρίου, δίνουν αρνητικές αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να κλειδώσουν τα λεφτά τους έστω και με απώλειες.

Είναι μια παράδοξη κατάσταση. Η τελευταία φορά που τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια ήταν αρνητικά, ήταν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την παρά λίγο κατάρρευση της AIG, που δημιούργησαν τον φόβο ότι θα καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ένα χρόνο μετά, υπάρχουν αρκετές ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας, αν και έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης. Ανησυχίες υπάρχουν, μεταξύ άλλων, για την δυνατότητα του ανοίγματος των αμερικανικών τραπεζών στα εμπορικά ακίνητα να προκαλέσει νέο γύρο ζημιών και για την πιθανότητα να διολισθήσουν εκ νέου οι τιμές ακινήτων και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, προκαλώντας ύφεση με «διπλό πάτο.»

Ωστόσο, πολλοί επενδυτές πρόσφατα έβγαλαν κέρδη από την θεαματικό ράλι μετά το κραχ. Ορισμένοι εξακολουθούν να παίζουν –όπως φαίνεται και στην διαρκή αναρρίχηση του χρυσού και του πετρελαίου- αλλά οι περισσότεροι δεν θέλουν να κινδυνεύσουν να χάσουν τα κέρδη τους από μετοχές ή εταιρικά ομόλογα. Επιπλέον, οι τράπεζες μεταφέρουν κεφάλαια στο κρατικό χρέος ενόψει των αποτελεσμάτων λήξης έτους, ώστε να ανταποκριθούν στις ρυθμιστικές απαιτήσεις για μεγαλυτερες τοποθετήσεις σε «ασφαλή» ενεργητικά, ωθώντας τις αποδόσεις ακόμη χαμηλότερα.

Το φαινόμενο επεκτείνεται και πέρα από τις ΗΠΑ. Οι αποκλίσεις των αποδόσεων ανάμεσα στα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας και εκείνα άλλων κρατών της ευρωζώνης, όπως Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, έχουν αυξηθεί, καθώς τα κεφάλαια αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι τον Ιανουάριο.

Αφού πολλοί επενδυτές αποφασίζουν να μην τοποθετηθουν, αυτό σημαίνει ότι οι αγορές μπορεί να συμπεριφέρονται περίεργα και μπορεί οι κινήσεις να είναι πολύ έντονες. Ωστόσο, οι κινήσεις από τον Ιανουάριο και μετά θα είναι πιο σημαντικές.

Τα δεδομένα των επόμενων εβδομάδων και η συμπεριφορά των Αμερικανών καταναλωτών στις γιορτές, θα καθορίσουν κατά πόσον οι επενδυτές θα «εγκρίνουν» ή όχι τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά στις αρχές του 2010.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v