Μια γενιά θα πληρώνει τα μέτρα!

Τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης ωθούν τα ελλείμματα σε πρωτοφανές επίπεδο, ανάλωσαν όλα τα «πυρομαχικά» και έφτιαξαν έναν «λογαριασμό» που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι για μια ολόκληρη γενιά.

  • Chris Giles, Economics Editor
Μια γενιά θα πληρώνει τα μέτρα!
Τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης έγιναν ένα εργαλείο που απέκτησε δική του υπόσταση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και έπαιξε τον δικό του ρόλο, κοντά στη νομισματική χαλάρωση και στις τραπεζικές διασώσεις, για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Το αποτέλεσμα όμως της δημοσιονομικής στήριξης σε όλα σχεδόν τα μέλη της Group of 20 είναι η αύξηση των ελλειμμάτων σε επίπεδα που ποτέ δεν είχαν ξαναεμφανιστεί σε εποχές ειρήνης, με χρέη τόσο υψηλά ώστε δεν υπάρχουν πλέον πυρομαχικά αν χρειαστεί να δοθεί μια ακόμη οικονομική μάχη και με έναν «λογαριασμό» τον οποίο θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι για μια ολόκληρη γενιά.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν ότι τα ελλείμματα των προηγμένων οικονομιών ήταν κατά μέσο όρο 1,9% του εθνικού εισοδήματος πριν ξεσπάσει η κρίση το 2007, ενώ φέτος θα ανέλθουν στο 9,7% και το 2010 θα κινούνται στο 8,7%.

Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος προβλέπεται να εκτιναχτεί από τον μέσο όρο του 78% του εθνικού εισοδήματος στις εύπορες οικονομίες το 2007 στο 118% το 2014.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, με την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη συγκράτηση του δανεισμού, αναμένεται να συγκεντρώσουν πολύ λιγότερα χρέη.

Η μεγαλύτερη επίπτωση στα ελλείμματα και στα δημόσια χρέη προέρχεται όχι από τα μέτρα ευρείας οικονομικής στήριξης, αλλά από τα απολεσθέντα φοροέσοδα και τις αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες, εξαιτίας της ανόδου της ανεργίας.

Το πρόβλημα για τις προηγμένες οικονομίες είναι ότι χρειάζονται σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το ζήτημα της συνταξιοδότησης της πολυπληθούς γενιάς των «baby boomers».

Ελάχιστοι τρέφουν αυταπάτες για τη δυσκολία του ζητήματος.

Ο κ. Dominique Strauss-Kahn, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να είναι η «πρώτη προτεραιότητα» μεσοπρόθεσμα για τις προηγμένες οικονομίες, όταν καθιερωθεί για τα καλά η ανάκαμψη, επειδή «οι απειλές είναι ισχυρότερες, η πολιτική πιο περίπλοκη και ο μηχανισμός της διόρθωσης λιγότερο ελεγχόμενος».
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v