Οι 30 σημαντικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι

Τους 30 χρηματοοικονομικούς ομίλους παγκοσμίως που θεωρούνται απόλυτα σημαντικοί για το σύστημα καταγράφουν οι διεθνείς αρχές εποπτείας με τη βοήθεια του Financial Stability Board.

  • Patrick Jenkins και Paul J. Davies (Λονδίνο)
Οι 30 σημαντικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι
Τριάντα χρηματοοικονομικοί όμιλοι βρίσκονται στην κατάταξη των αρχών ελέγχου στην οποία καταγράφονται οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να βρίσκονται υπό... παρακολούθηση καθώς θεωρούνται πολύ σημαντικές.

Στη λίστα περιλαμβάνονται έξι ασφαλιστικοί όμιλοι -Axa, Aegon, Allianz, Zurich Financial, Aviva και Swiss Re- και 24 τράπεζες από τη Βρετανία, την ηπειρωτική Ευρώπη, τη Β. Αμερική και την Ιαπωνία.

Η κατάταξη δημιουργήθηκε από τους ειδικούς, με την εποπτεία του Financial Stability Board (FSB), προκειμένου να καταγραφούν τα επίπεδα συστημικού ρίσκου ανά την υφήλιο και να αποφευχθεί μία νέα κρίση.

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι θεωρούνται συστημικά σημαντικοί για μία σειρά από λόγους: μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν μεγάλες μονάδες που παρέχουν δάνεια, όπως συμβαίνει στην Aviva ή περίπλοκη διάρθρωση στο χρηματοοικονομικό τους σύστημα, όπως ισχύει στη Swiss Re.

Η αμερικανική AIG αποτέλεσε ισχυρό συστημικό κίνδυνο το 2008, κυρίως λόγω της διάρθρωσης της δομής της. Στη λίστα (η οποία δεν δημοσιοποιείται) περιλαμβάνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν και τον τρόπο εποπτείας στη μητρική χώρα της εταιρίας και στοχεύουν στο να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρχών ελέγχου.

Παράλληλα τα ιδρύματα που βρίσκονται σε αυτήν τη λίστα θα έχουν την υποχρέωση να καταθέτουν τις προθέσεις τους, δηλαδή το πρόγραμμα που έχουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο επανεμφάνισης κάποιας κρίσης.

Πάντως κάποιες μεγάλες τράπεζες υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να συντάξουν αυτά τα έγγραφα, με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από σήμερα τι είναι αυτό που θα προκαλέσει την κρίση στο μέλλον.

Οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι: Bank of America - Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase και Morgan Stanley (ΗΠΑ), Royal Bank of Canada (Καναδάς), Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland και Standard Chartered (Βρετανία), Credit Suisse και UBS (Ελβετία), BNP Paribas και Societe Generale (Γαλλία), BBVA και Santander (Ισπανία), Mitsubishi UFJ, Mizuho,Nomura και Sumitomo Mitsui (Ιαπωνία), Banca Intesa και UniCredit (Ιταλία), Deutsche Bank (Γερμανία) και ING (Ολλανδία). Περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικοί όμιλοι Aegon, Allianz, Aviva, Axa, Swiss Re και Zurich Financial.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v