Η κόντρα Bernanke και Κογκρέσου

Το Κογκρέσο θεωρεί ότι η Fed υπερέβαλε σε αρκετά προγράμματα στήριξης της οικονομίας. Ο Bernanke μπορεί να "ξεπεράσει" την ακρόαση από το Κογκρέσο με "μερικές μελανιές", το μεγάλο θέμα όμως είναι η ανεξαρτησία της Fed.

  • Krishna Guha & Tom Braithwaite (Ουάσινγκτον)
Η κόντρα Bernanke και Κογκρέσου
Ο κ. Ben Bernanke αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις όταν εμφανιστεί ενώπιον του Κογκρέσου την Πέμπτη 3/12, με αφορά την τοποθέτησή του εκ νέου στην προεδρία της Fed.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει τον διορισμό του, είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθούν οι αμφιβολίες του Κογκρέσου σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητα αρκετών μέτρων που έλαβε η Fed. Σαφώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η δύναμή της (με στόχο να μειωθεί) ή ακόμα και η ανεξαρτησία της.

Ο κ. Allan Meltzer, καθηγητής στο Carnegie Mellon και γνώστης της ιστορίας της Fed, τονίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ της τράπεζας και του Κογκρέσου είναι οι χειρότερες και πλέον επικίνδυνες στην Ιστορία.

Και όλα αυτά ενώ η Fed δεν έχει χάσει χρήματα από κανένα από τα ανορθόδοξα μέτρα τα οποία έχει λάβει για στήριξη της οικονομίας, ενώ το διευρυμένο χαρτοφυλάκιό της είναι κερδοφόρο.

Μπορεί να έχει προχωρήσει σε διαγραφές παγίων 9 δισ. δολαρίων μέσω των προγραμμάτων διάσωσης της Bear Stearns και της AIG. Ταυτόχρονα, όμως, έχει έσοδα 8 δισ. από αυτές τις επενδύσεις και δεν αναμένει σοβαρές ζημίες σε καμία περίπτωση κατά την οποία στήριξε κάποια εταιρία. "Εάν στην ψηφοφορία συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, τότε ο κ. Bernanke θα λάμβανε το 99%", σημειώνει ο κ. Alan Blinder, καθηγητής στο Princeton και πρώην αντιπρόεδρος της Fed.

Από την πλευρά τους, και οι Αμερικανοί ψηφοφόροι -οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανεργία 10,2%- έχουν εκφράσει την οργή τους για την παροχή βοήθειας της Fed προς εταιρίες. "Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι στο μυαλό των πολιτών δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή για το ποιες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν από τη Fed και ποιες από το υπουργείο Οικονομικών. Λογική αντίδραση καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ τους", παραδέχεται ο κ. Blinder.

Η Fed, προς υπεράσπισή της, τονίζει πως ήταν απόλυτα αναγκαίο να πάρει έκτακτα μέτρα και να συνεργαστεί στενά με το υπουργείο Οικονομικών. Με αυτόν τον τρόπο οι αμερικανικές αρχές ενήργησαν συντονισμένα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

"Κατά τη διάρκεια της κρίσης η δράση της Fed και του υπουργείου Οικονομικών έθεσε αρκετά ερωτήματα για το κατά πόσον κυρίως η κεντρική τράπεζα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και καταθέτει ορθά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα των φορολογουμένων", υπογραμμίζει ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής κ. Richard Shelby.

Ο κ. Bernanke το πιθανότερο θα αποχωρήσει από το Κογκρέσο με κάποιες μελανιές. Το μεγάλο θέμα αφορά στο κατά πόσον θα κατορθώσει να διατηρήσει ζωντανή την ανεξαρτησία της Fed. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v