Η Ε.Ε. ίδρυσε «τρίο» οικονομικών εποπτών

Τρεις νέες πανευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα ρυθμίζουν τον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με βάση τη συμβιβαστική συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

  • Nikki Tait (Βρυξέλλες)
Η Ε.Ε. ίδρυσε «τρίο» οικονομικών εποπτών
Τρεις νέες πανευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα ρυθμίζουν τον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με βάση τη συμβιβαστική συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί στις Βρυξέλλες.

Η συμβιβαστική συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από πολλές ώρες συνομιλιών, με τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνούν περίπλοκες διαδικασίες ψηφοφοριών και ενστάσεων στην περίπτωση που οποιαδήποτε χώρα θεωρήσει ότι οι νέες αρχές ξεπερνούν τις δικαιοδοσίες τους σε σχέση με την εθνική ανεξαρτησία.

Η Βρετανία έσπευσε να προστατεύσει την κυρίαρχη θέση του City του Λονδίνου στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ήταν απρόθυμη να παραδώσει την εποπτεία στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι αντιπρόσωποι δήλωσαν ικανοποιημένοι για τις εξασφαλίσεις τις οποίες έλαβαν.

Σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση τριών εποπτών -που θα εδρεύουν στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Φρανκφούρτη και θα καλύπτουν αγορές χρεογράφων, τραπεζών και ασφαλειών αντίστοιχα- είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο κεντρική, πανευρωπαϊκή επόπτευση του κλάδου που το Λονδίνο θα παρακολουθεί ανήσυχο.

Οι εποπτικές αρχές συστήνονται με βάση τη δραστική μεταρρύθμιση του ποικιλόμορφου συστήματος χρηματοοικονομικής επόπτευσης, μετά την περυσινή κρίση. Αυτή αφορά επίσης στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Ρίσκου (European Systemic Risk Board) που θα απαρτίζεται κυρίως από τους κεντρικούς τραπεζίτες, το οποίο θα παρακολουθεί τους κινδύνους στο μπλοκ των 27, μολονότι αυτό δεν ήταν τμήμα της αντζέντας των υπουργών Οικονομικών.

Οι τρεις νέες αρχές δεν θα διαχειρίζονται την καθημερινή επόπτευση των μεμονωμένων ινστιτούτων, ένας ρόλος που θα παραμείνει στους εθνικούς επόπτες. Θα έχουν όμως το έργο του συντονισμού των κινήσεων των εθνικών εποπτών, θα έχουν άμεσες εποπτικές εξουσίες στους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και θα δουλεύουν προς την κατεύθυνση ενός «κοινού κανόνα» για όλα τα ευρωπαϊκά ιδρύματα.

Οι νέες αρχές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις που θα συγκρούονται με τους εθνικούς προϋπολογισμούς ή με την ονομαζόμενη δημοσιονομική ανεξαρτησία.

Υπάρχουν πάντως επιφυλάξεις για το πόσο αποδοτικές θα είναι οι νέες εποπτικές αρχές και πώς θα αντιμετωπίσουν τον πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας και τις σχετικά περιορισμένες πηγές.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v