"Τρικλοποδιά" στη δεύτερη θητεία Bernanke

Δυσκολεύει η προσπάθεια του Ben Bernanke για δεύτερη θητεία στη Federal Reserve, μετά την ανακοίνωση του ανεξάρτητου γερουσιαστή, Bernie Sanders, ότι "παγώνει" την επικύρωση του διορισμού.

Τρικλοποδιά στη δεύτερη θητεία Bernanke
Δυσκολεύει η προσπάθεια του κ. Ben Bernanke για δεύτερη θητεία στη Federal Reserve, μετά την ανακοίνωση ανεξάρτητου γερουσιαστή ότι "παγώνει" την επικύρωση του διορισμού.

Ο κ. Bernie Sanders, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ, ο οποίος συνήθως ψηφίζει δημοκρατικούς υποψήφιους, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τον διαδικαστικό αυτό μηχανισμό διότι ο κ. Bernanke έδειξε υπερβολική υποστήριξη στη Wall Street στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πέρυσι.

"Ο αμερικανικός λαός θέλει νέα κατεύθυνση στη Wall Street και στη Fed," δήλωσε. "Δεν θέλουμε για διοικητή κάποιον που υπήρξε μέρος του προβλήματος και είναι υπεύθυνος για πολλές από τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Είναι καιρός να αποχωρήσει".

Ο κ. Bernanke, του οποίου η θητεία λήγει στα τέλη Ιανουαρίου, προτάθηκε τον Αύγουστο για δεύτερη θητεία από τον Πρόεδρο Barack Obama.

Σύντομα θα απαντήσει σε ερωτήσεις της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, η οποία θα ψηφίσει στη συνέχεια επί της πρότασης, ενώ το σύνολο αυτής θα ψηφίσει πριν από τα Χριστούγεννα.

Η παρέμβαση του κ. Sanders σημαίνει ότι πλέον ο κ. Bernanke θα πρέπει να εξασφαλίσει 60 ψήφους από το 100μελές σώμα αντί 51.

Αρκετοί παρατηρητές εκτιμούν πάντως ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για την επανεκλογή του. Υπάρχει αρκετή αντίδραση τόσο από "δεξιά" όσο και από "αριστερά" στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, αλλά αυτή η αντίδραση αφορά κυρίως στον θεσμό και όχι στον ίδιο τον κεντρικό τραπεζίτη.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v