Τα κέρδη των τραπεζών

Όσο οι καμπύλες της απόδοσης παραμένουν τόσο κάθετες, οι τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα να κάνουν κέρδη, ακόμη κι αν δεν δανείζουν χρήματα στον κόσμο και τις επιχειρήσεις, σημειώνει η στήλη Short View.

  • Aline van Duyn, Short View
Τα κέρδη των τραπεζών
Έναν χρόνο πριν, λίγοι άνθρωποι θα επέλεγαν να επενδύσουν στον τραπεζικό κλάδο. Όμως, η εμφάνισή του στα χρηματιστήρια ήταν σχεδόν εκθαμβωτική το 2009.
 
Από το χαμηλό του Μαρτίου στο αμερικανικό χρηματιστήριο ο τραπεζικός επιμέρους δείκτης του S&P 500 έχει ενισχυθεί πάνω από 140%. Η εικόνα είναι ανάλογη σε άλλες χώρες.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι ώστε οι τράπεζες να γλιτώσουν τα προβλήματα: Μπορούν να συγκεντρώσουν μετοχικά κεφάλαια και να επιστρέψουν σε τραπεζικές δραστηριότητες με πιο σοβαρή οικονομική στήριξη, στην περίπτωση του ατυχήσουν τα δάνεια. Ή μπορούν να βγάλουν κέρδη.

Η Bank of America, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, θα επιστρέψει 45 δισ. δολ. από τα κεφάλαια στήριξης της κυβέρνησης, εν μέρει χρησιμοποιώντας 26 δισ. δολ. από το ρευστό της και κατά ένα μέρος πουλώντας σχεδόν 19 δισ. δολ. σε νέες μετοχές. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τραπεζικές μετοχές δείχνει μεγάλο.

Όμως, ενώ οι τράπεζες ξεφορτώνονται την άμεση βοήθεια από τις κυβερνήσεις, απόλαυσαν μπόλικη βοήθεια από άλλες πράξεις των Αρχών για να επιστρέψουν στην κερδοφορία μετά την κρίση.

Ακόμα κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει τα πρώτα προσεκτικά βήματα στην προσπάθεια να θέσει ένα τέρμα στα αστείρευτα ποσά που είναι διαθέσιμα στις τράπεζες σε σχεδόν μηδενικά επιτόκια, τα πλούσια κέρδη που μπορούν να βγάλουν οι τράπεζες επενδύοντας και μόνο αυτά τα κεφάλαια σε χαμηλού ρίσκου ενεργητικά, όπως τα κρατικά ομόλογα, δεν έχουν τελειώσει ακόμη.

Απόδειξη είναι η καμπύλη απόδοσης - που δείχνει τις διαφορές στα επιτόκια τα οποία πληρώνουν οι ποικίλες διάρκειες των χρεογράφων. Παραμένει εξαιρετικά κάθετη τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Όταν η απόκλιση ανάμεσα στις αποδόσεις των διετών και των 10ετών ομολόγων ξεπερνά το 2,5% στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και το 1,9% στη Γερμανία, είναι εύκολο να αποκομιστούν κέρδη απλώς με την τοποθέτηση "φθηνού" ρευστού σε τέτοια ομόλογα.

Οι καμπύλες απόδοσης μπορεί να δείχνουν διάφορα πράγματα - από την εμπιστοσύνη μέχρι τον φόβο. Όσο παραμένουν τόσο κάθετες, οι τράπεζες δεν θα έχουν πρόβλημα να κάνουν κέρδη, ακόμη κι αν δεν δανείζουν χρήματα στον κόσμο και στις επιχειρήσεις.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v