Η αύξηση επιτοκίων δεν σημαίνει ανάκαμψη δολαρίου

Οι αγορές συναλλάγματος δείχνουν να πιστεύουν ότι το δολάριο θα αρχίσει να ανακάμπτει όταν η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι να μην συμβεί αυτό, δηλώνει ο Steve Barrow της Standard Bank.

  • Steve Barrow
Η αύξηση επιτοκίων δεν σημαίνει ανάκαμψη δολαρίου
Οι αγορές συναλλάγματος δείχνουν να πιστεύουν ότι το δολάριο θα αρχίσει να ανακάμπτει όταν η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι να μην συμβεί αυτό, δηλώνει ο Steve Barrow στρατηγικός αναλυτής της Standard Bank.

Εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο μείωσε τα επιτόκια της Fed, ειδικά η ποσοτική χαλάρωση, δείχνει σαφώς ότι είναι προετοιμασμένη να υποτιμήσει το δολάριο, για να αποφύγει τον αποπληθωρισμό.

«Αυτή την αντίδραση υπαγορεύει η ανάγκη να αποφύγει τον παρατεταμένο αποπληθωρισμό, όπως έγινε στην Ιαπωνία,» αναφέρει ο κ. Barrow. «Ενώ όμως είναι η σωστή στρατηγική για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, δεν είναι η σωστή στρατηγική για την προάσπιση της εξωτερικής αξίας του δολαρίου.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι καθώς το δολάριο είναι βασική διεθνής ισοτιμία την οποία κρατούν ως απόθεμα οι κεντρικές τράπεζες και χρησιμοποιείται ευρέως στο εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές μεταβιβάσεις, μια τέτοια υποτίμηση δεν είναι καλός οιωνός για το μέλλον.

«Ακόμη κι όταν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια η Fed, δεν μπορεί να πει «λυπάμαι» για την υποτίμηση του δολαρίου το 2009 και να τελειώνει,» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Barrow. «Οι επενδυτές θα θυμούνται ότι παραγνώρισε τις ευθύνες της απέναντι στο δολάριο… Ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσει πραγματικά την ζημιά είναι να παρέμβει και να υπερασπιστεί την αξία του νομίσματος. Αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει πάρα πολύ δύσκολα, αν μη τι άλλο γιατί η ίδια η Fed προσπαθεί να πείσει την Κίνα ότι τα νομίσματα πρέπει να διαπραγματεύονται ελεύθερα και να μην τα χειραγωγούν οι ρυθμιστικές αρχές.»
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v