Κλίμα: Μη ρισκάρετε την επιτυχία

Η υφήλιος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ως μία "απλή συνάθροιση". Δεν έχουμε περιθώρια να αποτύχουμε, τονίζουν στο Editorial τους οι "F.T.". Το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό.

  • Editorial
Κλίμα: Μη ρισκάρετε την επιτυχία
Καθώς η μεγαλύτερη σύνοδος για το περιβάλλον ξεκινά στην Κοπεγχάγη, η έκκληση των επιστημών για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας, σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης στις αλλαγές στο κλίμα, αλλαγές που έχει προκαλέσει ο ίδιο ο άνθρωπος, γίνεται όλο και πιο έντονη. Η φασαρία που υπήρξε σχετικά με παραποίηση των στοιχείων, έπειτα από υποκλοπές σε e-mails του University of East Anglia, μπορεί να έδωσε τροφή στους σκεπτικιστές και να ανησύχησε κάποιους επιστήμονες, αλλά δεν άλλαξε ουσιαστικά τα δεδομένα.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες, όμως ένα είναι απόλυτα σίγουρο: οι καταστροφές που έχουν υπάρξει ζητούν επιτακτικά την εύρεση λύσης προκειμένου να μειωθεί η εκπομπή ρυπογόνων αερίων.

Αν και οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία μιας εφ' όλης της ύλης νέας συνθήκης, θα πρέπει να τοποθετηθούν οι βάσεις προκειμένου να υπάρξει βασική συμφωνία. Η σύνοδος θα πρέπει να αποδείξει όχι μόνο στους πολιτικούς αλλά και στα εκατομμύρια πολίτες πως η μάχη κατά της ρύπανσης του περιβάλλοντος είναι μία μάχη που αξίζει τον κόπο. Επιπρόσθετα, και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταρτίσουν βιώσιμα προγράμματα ώστε να απαλλαγούμε από τους υδρογονάνθρακες.

Στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος σε σειρά θέματα: στόχοι μείωσης των ρυπογόνων αερίων για ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, παροχή βοήθειας προς τα αναπτυσσόμενα κράτη, συμφωνίες για μεταφορά τεχνολογίας και φυσικά δημιουργία ενός ελεγκτικού οργανισμού ο οποίος θα επιβλέπει την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Θα ήταν ορθό να χρησιμοποιηθούν τα καλύτερα μέρη από το Πρωτόκολλο του Κιότο ως βάση προκειμένου να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία.

Πριν από τη σύνοδο οι μεγάλες οικονομίες ανακοίνωσαν συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των ρύπων. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ινδία και στην Κίνα να πραγματοποιήσουν μείωση στους ρύπους προσαρμοσμένη, όμως, στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες τους.

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποια κράτη -κυρίως αυτά που στηρίζονται στην εμπορία υδρογονανθράκων- που δεν έχουν κάτι θετικό να προσφέρουν στη σύνοδο. Ο επικεφαλής της Σ. Αραβίας, βασισμένος στα e-mails που διέρρευσαν, χαρακτήρισε γελοία την υπόθεση ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει προκληθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Επίσης, κανείς δεν περιμένει η Ρωσία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύνοδο.

Οι δυνάμεις της άρνησης και του σκεπτικισμού, είτε είναι βαλτές είτε απλώς αφελείς, δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο και να μας σταματήσουν από το να μειώσουμε την απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Μία απειλή που στο μέλλον θα απαιτήσει και οικονομικές θυσίες.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v