Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 25 ετών οι τιμές κακάου

Οι τιμές του χρυσού και του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω πιέσεων από την ανάκαμψη του δολαρίου, αλλά οι τιμές του κακάου παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών εξαιτίας αμφιβολιών για τα επίπεδα προσφοράς του εμπορεύματος.

  • Chris Flood
Σε υψηλό 25 ετών οι τιμές κακάου
Οι τιμές του χρυσού και του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω πιέσεων από την ανάκαμψη του δολαρίου, αλλά οι τιμές του κακάου παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών, εξαιτίας φόβων για την προσφορά του εμπορεύματος.

Το συμβόλαιο Μαρτίου του κακάου στο Liffe ενισχύθηκε 1% στις 2.249 στερλίνες ανά τόνο, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 1985, καθώς συνεχίζονται οι φόβοι ότι η παγκόσμια αγορά θα υποστεί έλλειμμα προσφοράς επί τέταρτο συνεχόμενο έτος το 2009-10, κυρίως λόγω ασθενειών που πλήττουν τις καλλιέργειες στην Ακτή του Ελεφαντόδοντος, τη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο.

Οι υψηλές τιμές του προϊόντος προσελκύουν πωλητές στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Ινδονησία, που είναι η Νο3 παραγωγός κακάου στον κόσμο.

Στα δύο μεγάλα λιμάνια της αφρικανικής χώρας, οι παραδόσεις κακάου έχουν αυξηθεί 57% στις 382. 227 τόνους από την 1η Οκτωβρίου όπου άρχισε η νέα σεζόν, σε σχέση με πέρυσι.

Οι εξαγωγές ακατέργαστου κακάου από την Ινδονησία αυξήθηκαν 40% στους 33.329 τόνους τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Γεωργίας της Ινδονησίας δήλωσε ότι η παραγωγή κακάου μπορεί να αυξηθεί φέτος 7,2% στις 849.875 τόνους από 792.761 τόνους την προηγούμενη σεζόν.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v