V.Rompuy:Να διαφυλάξουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής

Ο νεοδιορισμένος πρόεδρος της Ε.Ε. ζήτησε από τις κυβερνήσεις να διπλασιάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους προκειμένου να διαφυλάξουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δηλαδή την κοινωνική οικονομία της αγοράς.

  • Tony Barber (Βόννη)
V.Rompuy:Να διαφυλάξουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής
Ο κ. Herman Van Rompuy, ο νεοδιορισμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διπλασιάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, δηλαδή την κοινωνική οικονομία της αγοράς.

Στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον διορισμό του τον περασμένο μήνα, ο κ. Van Rompuy δήλωσε επίσης πως μια διεθνής συμφωνία για την κλιματική μεταβολή θα μπορούσε να δημιουργήσει τη βάση "για κάποιου είδους παγκόσμια διαχείριση".

Ο . Van Rompuy, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός του Βελγίου, μίλησε στο συνέδριο των ηγετών κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων στη Βόννη, εν όψει της έναρξης διήμερης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

"Διακυβεύεται η επιβίωση όσων χτίσαμε με πολύ κόπο. Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τουλάχιστον την ανάπτυξη 1% που προβλέπεται για τις οικονομίες μας… Μια εύρωστη οικονομία είναι απαραίτητη όχι μόνο για να τραβήξουμε τον δρόμο μας στον κόσμο αλλά και για να διαφυλάξουμε τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής".

Ο κ. Van Rompuy θα ακήσει θητεία δυόμισι ετών στην προεδρία της Ε.Ε. με δυνατότητα δεύτερης θητείας ανάλογης διάρκειας.

Αναφερόμενος στην επικείμενη διεθνή σύνοδο για το κλίμα της Κοπεγχάγης, δήλωσε ότι αν επιτευχθεί συμφωνία θα δημιουργηθεί μια βάση για παγκόσμια διαχείριση του ζητήματος. "Η παγκοσμιοποίηση επιβάλλει πολυπλευρική προσέγγιση όσο ποτέ στο παρελθόν".

Σημείωσε επίσης ότι υποστηρίζει σθεναρά τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Ε.Ε., τονίζοντας ότι "είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας να κρατήσουμε ανοιχτές τις προοπτικές συμμετοχής των δυτικών Βαλκανίων". Στα συγκεκριμένα σχόλιά του, πάντως, δεν περιλαμβανόταν αναφορά στην Τουρκία.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v