ΙΕΑ: Προβλέπει εύρωστη αύξηση ζήτησης πετρελαίου

Η ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία θα δημιουργήσει κατακόρυφη αύξηση στην κατανάλωση πετρελαίου τον επόμενο χρόνο σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, κατά κύριο λόγο από χώρες εκτός ΟΟΣΑ.

  • Chris Flood
ΙΕΑ: Προβλέπει εύρωστη αύξηση ζήτησης πετρελαίου
Η ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία θα δημιουργήσει κατακόρυφη αύξηση στην κατανάλωση πετρελαίου τον επόμενο χρόνο σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η οποία αναβάθμισε επίσης την εκτίμηση για την μεσοπρόθεσμη ζήτηση μαύρου χρυσού.

Η ΙΕΑ διατήρησε πρακτικώς αμετάβλητη την εκτίμηση για την κατανάλωση πετρελαίου 2009 στα 84,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα αλλά αναθεώρησε την πρόβλεψη για την κατανάλωση 2010 κατά 130.000 βαρέλια ημερησίως στα 86,3 εκατ. βαρέλια.

Εως το 2014, η ΙΕΑ περιμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου διεθνώς θα έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 91 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με μέσο όρο αύξησης το 1,2% ετησίως στην ερχόμενη πενταετία.

Ολη η επιπλέον αύξηση ζήτησης θα προέλθει από χώρες εκτός ΟΟΣΑ, που θα αντιστοιχούν στο 51% της παγκόσμιας κατανάλωσης το 2014.

«Αρκετή σκόνη θα κατακαθίσει ακόμη στον απόηχο της οικονομικής κάταρρευσης του 2008, αλλά πιστεύουμε ότι σε ένα βαθμό η διαρθρωτική καταστροφή στην ζήτηση έχει ολοκληρωθεί, κυρίως εντός του ΟΟΣΑ, γεγονός που μπορεί να συγκρατήσει τα συνολικά επίπεδα ζήτησης στο μέλλον,» αναφέρει ο ενεργειακός οργανισμός.

Η ΙΕΑ προειδοποιεί ότι ο κρισιμότερος κίνδυνος όσον αφορά την πρόβλεψη για εύρωστη αύξηση ζήτησης το 2010, παραμένουν οι προοπτικές για τις ΗΠΑ, όπου η ζήτηση «επιμένει πεισματικά να είναι υποτονική.»
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v