Πιέσεις στην Ελλάδα για μείωση του ελλείμματος

Θα κατορθώσει η Ελλάδα να πείσει τις αγορές με τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει; Χρειάζεται σκληρή λιτότητα, άμεση αντίδραση και πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με γερές βάσεις. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν "ανοιχτά".

  • Kerin Hope, Αθήνα
Πιέσεις στην Ελλάδα για μείωση του ελλείμματος
Η Ελλάδα οφείλει να ανακοινώσει μία σειρά μέτρων εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να σώσει την καταρρέουσα αγορά ομολόγων και να αποτρέψει την πιθανότητα αδυναμίας αποπληρωμής υποχρεώσεων λόγω των υψηλών χρεών της, όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι οικονομολόγοι και τραπεζίτες.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα μέτρα για μείωση του ελλείμματος από το 12,7% στο 3% του ΑΕΠ, δηλαδή στο επίπεδο που ορίζει στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εντός της επόμενης 4ετίας.

Όμως αρκετοί παρατηρητές ήταν απαισιόδοξοι σχετικά με το κατά πόσον ο κ. Παπανδρέου θα αντιστρέψει την τρέχουσα πολιτική του και θα προχωρήσει σε άμεσο "πάγωμα" των αποδοχών στον δημόσιο τομέα και στην επιβολή υψηλότερων φόρων. Αυτά τα μέτρα θεωρούνται απαραίτητα για να μειωθούν τα spreads στα ελληνικά ομόλογα και για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην οικονομία.

"Η Ελλάδα οφείλει να δείξει ότι αντιλαμβάνεται το εύρος της κρίσης", τονίζει ο κ. Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank, του μεγαλύτερου ιδιωτικού τραπεζικού ομίλου της χώρας. "Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να λάβει άμεσα ριζοσπαστικά και επώδυνα μέτρα. Αυτό απαιτούν τόσο οι διεθνείς αγορές όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας", προσθέτει ο κ. Καραμούζης.

Την περασμένη εβδομάδα η Ιρλανδία ανακοίνωσε μειώσεις μισθών (άνευ προηγουμένου) στον δημόσιο τομέα αλλά και επιδομάτων ανεργίας, ενώ η Ισπανία υποσχέθηκε μείωση δαπανών κατά 4% το 2010, λόγω πιέσεων στα ομολογά της.

"Οι ευκαιρίες μας συρρικνώνονται", υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας. Επίσης προσθέτει: "Οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν ήδη λάβει μέτρα. Εάν δεν δράσουμε γρήγορα, θα αναλάβουν οι αγορές την προσαρμογή και θα είναι βίαιη".

Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη να αποκαταστήσει τη διεθνή της αξιοπιστία, μετά την υποβάθμισή της από τη Fitch σε "ΒΒΒ+" και αντίστοιχη προειδοποίηση από τη Standard & Poor’s.

Παράλληλα, εκπρόσωποι της Moody's θα επισκεφτούν τη χώρα αυτήν την εβδομάδα, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα υποστεί μία ακόμη υποβάθμιση, ενώ ετοιμάζεται να δανειστεί επιπλέον 50 δισ. ευρώ.

Το χρέος της χώρας αναμένεται ότι θα φθάσει στο 113% του ΑΕΠ φέτος και στο 124% του ΑΕΠ το 2010. Είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Ο κ. Joaquin Almunia, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "El Pais" την Κυριακή υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει διάσωση από την Ε.Ε: "Εάν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα για να λύσει τα προβλήματά της, η Ε.Ε. δεν έχει τη δυνατότητα να τα λάβει γι’ αυτήν".

Ο κ. Παπανδρέου στη σύνοδο της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι "δεσμεύεται προσωπικά… ώστε η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί και να γίνει ανταγωνιστική". Αλλά πρόσθεσε ότι "δεν βρίσκονται στην ατζέντα" μειώσεις μισθών.

Ο κ. Παπανδρέου δέχεται πιέσεις από την αριστερή πλευρά του κόμματός του να φέρει σε πέρας τις προεκλογικές του υποσχέσεις για πραγματική αύξηση μισθών και υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες το 2010.

Οι σοσιαλιστές φοβούνται επίσης ότι ενδεχόμενη σκληρή λιτότητα θα προκαλέσει εκ νέου κοινωνική αναταραχή ανάλογη με αυτήν του περασμένου Δεκεμβρίου, η οποία οφειλόταν και στην οικονομική κατάσταση.

Ο κ. Παπανδρέου σήμερα θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και μέτρα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, ενώ θα τις παρουσιάσει τον επόμενο μήνα στην Κομισιόν προς έγκριση.

Στο "πακέτο" περιλαμβάνονται μέτρα πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Όμως αυτές οι αλλαγές χρειάζονται χρόνια για να γίνουν. Οι αγορές επιθυμούν άμεσα μέτρα από την Ελλάδα.

"Χρειάζονται άμεσα μέτρα προκειμένου η δημοσιονομική κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο", τονίζει ο κ. Erik Nielson, οικονομολόγος της Goldman Sachs και προσθέτει: "Φοβάμαι ότι ο κ. Παπανδρέου θα μας απογοητεύσει".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v