Η Fed "δείχνει τον δρόμο" στις κεντρικές τράπεζες

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες περιμένουν με αγωνία τη συνεδρίαση της Fed. Οι αποφάσεις της θα αποτελέσουν βάση και για τις δικές του κινήσεις στα επιτόκια αλλά και άρση των πακέτων οικονομικής στήριξης.

  • Geoffrey Yu, UBS
Η Fed δείχνει τον δρόμο στις κεντρικές τράπεζες
Η διήμερη συνεδρίαση της Fed θα δώσει τον τόνο για το τι θα συμβεί το 2010 όχι μόνο στα αμερικανικά επιτόκια και στην πολιτική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα αλλά και στο πώς οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, σύμφωνα με τον κ. Geoffrey Yu, αναλυτή της UBS, ειδικευμένο στις αγορές συναλλάγματος.

"Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα περιμένουν τη Fed πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση", υποστηρίζει και προσθέτει: "Όμως, κάποιες εξ αυτών φοβούνται ότι η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των χαμηλών επιτοκίων θα τροφοδοτήσει φούσκες. Γι’ αυτό πιέζουν τη Fed να δράσει όσο έχει τον χρόνο".

Ο κ. Yu τονίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών έχουν προειδοποιήσει ότι το carry trade στο δολάριο τροφοδοτεί φούσκες, όμως η Fed δεν έχει αντιδράσει σε αυτό.

"Ο κ. Ben Bernanke ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι η Fed δεν θα εφαρμόσει κάποια πολιτική με στόχο να πατάξει τις φούσκες στην Ασία. Η Fed υποστηρίζει πως η μη ορθή νομισματική πολιτική σε κάποιες αναδυόμενες αγορές ευθύνεται και αυτή για τα όποια προβλήματα", σύμφωνα με τον αναλυτή.

Ο κ. Yu υποστηρίζει ότι κάποιες τράπεζες παρακολουθούν στενά την πιθανότητα "εισαγόμενου" πληθωρισμού λόγω της σύνδεσης των νομισμάτων τους με το δολάριο και είναι έτοιμες να τη διακόψουν εάν το θεωρήσουν απαραίτητο.

"Με αυτόν τον τρόπο θα βολέψουν τις ΗΠΑ. Οι ξένες φούσκες δεν αποτελούν ευθύνη της Fed. Όμως οι φούσκες στις ΗΠΑ είναι άλλο θέμα. Εάν ο δρόμος προς την ομαλοποίηση της διεθνούς νομισματικής πολιτικής καταστεί δυσχερής, τότε οι αποδόσεις μπορεί να υποχωρήσουν και να επιστρέψει η έντονη μεταβλητότητα", καταλήγει ο αναλυτής της UBS.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v