Το υψηλό κόστος της χαμένης αξιοπιστίας

O Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξή του στους FT -λίγη ώρα πριν την υποβάθμιση της S&P- είναι απόλυτα ειλικρινής για το πιο είναι το βασικό πρόβλημα της χώρας: το έλλειμμα αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές.

  • Chris Giles, Economics Editor
Το υψηλό κόστος της χαμένης αξιοπιστίας
O κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, είναι απόλυτα ειλικρινής για το πιο άμεσο πρόβλημα της χώρας: το έλλειμμα αξιοπιστίας.

"Αρχίζουμε με αυτό το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε αυτό άμεσα", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. "Η μεγάλη μας ανησυχία είναι το πώς θα αγοράσουμε κάποιο χρόνο. Τα πράγματα που αρχίσαμε να κάνουμε αποτελούν σημαντική αποκοπή από το παρελθόν, αλλά δεν μπορούν να παραγάγουν αποτελέσματα αμέσως".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να αποκαταστήσει τη στήριξη των αγορών, είναι αμετακίνητος στο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα και να αρχίσει το μακρύ έργο της αποκατάστασης της θέσης στις διεθνείς αγορές.

Το κόστος της χαμένης αξιοπιστίας είναι υψηλό. Την Τετάρτη η κυβέρνηση πούλησε ομόλογα 2 δισ. ευρώ με κυμαινόμενα επίπεδα επιτοκίων στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού Euribor. Τον Μάιο πλήρωνε μόλις 1,3 ποσοστιαία μονάδα επιπλέον για το ίδιο δάνειο. Μετά το κλείσιμο των αγορών χθες, ο οίκος Standard & Poor’s, υποβάθμισε την Ελλάδα σε "BBB+" από "A-" με αρνητικό outlook.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας "υπήρξαν διαδοχικές κυβερνήσεις που είπαν πράγματα τα οποία δεν έγιναν", αλλά επέμεινε ότι αυτήν τη φορά η κυβέρνηση έχει σαφή εντολή για δραστικές διαρθρωτικές αλλαγές.
"Έχουμε μια πολύ καθαρή αίσθηση ότι η πλειοψηφία του κόσμου μας στηρίζει".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει πως δεν συμφωνούν όλοι στο κυβερνών κόμμα με τη σκληρή γραμμή του, αλλά επιμένει πλέον πως αποτελεί κυβερνητική πολιτική και ότι η κυβέρνηση "μιλάει με μία φωνή, τη φωνή του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου".

Η ομιλία του κ. Παπανδρέου τη Δευτέρα, όπου αποκάλυψε κάποια μέτρα, δεν κατόρθωσε να πείσει τις αγορές πως θα γίνει πράξη.

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε ότι το σχέδιο μείωσης του ελληνικού ελλείμματος είναι "πιο επιθετικό από της Ιρλανδίας". Έχει στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες φέτος και επιπλέον 2 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2012, όπου προβλέπει ότι θα υπάρξει πλεόνασμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε πως τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται από το νέο έτος, δίνοντας στην Ελλάδα την ευκαιρία να εντυπωσιάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές, πριν να χρειαστεί η κυβέρνηση να επαναχρηματοδοτήσει το χρέος τον Μάρτιο.

Όταν αναγνωριστεί η επιτυχία της νέας πορείας, οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαλυθούν. "Έχουμε μια ευκαιρία - είναι στο χέρι μας να πετύχουμε ή να αποτύχουμε".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v