Το ελληνικό χρέος σε φαρμακευτικές

Χρέη ύψους 7 δισ. ευρώ έχει η Ελλάδα προς ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες σπεύδουν να την καταγγείλουν στην Ε.Ε. Ένα ακόμη πρόβλημα που καλείται να λύσει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

  • Andrew Jack (Λονδίνο) & Kerin Hope (Αθήνα)
Το ελληνικό χρέος σε φαρμακευτικές
Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες της Ευρώπης έχουν παραπονεθεί στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα δεν τους έχει καταβάλει οφειλές από αγορές φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή φτάνει την ίδια ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές προκειμένου να χρηματοδοτήσει το υπερβολικό της έλλειμμα και χρέος, έπειτα και από υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.

Η Standard & Poor’s μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο «ΒΒΒ+» από «Α-», ακολουθώντας το παράδειγμα της Fitch, που προέβη σε ίδια κίνηση την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πραγματοποίησε ένα roadshow σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτήν την εβδομάδα με στόχο τη στήριξη της ελληνικής αξιοπιστίας, πριν η χώρα προχωρήσει στην άντληση 55 δισ. ευρώ εντός του Ιανουαρίου.

«Υπάρχει θέληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμμα», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στους «Financial Times» και πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερό μας μέλημα είναι να κερδίσουμε χρόνο».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι θα πατάξει τη διαφθορά στις προμήθειες των νοσοκομείων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «επείγουσας ανάγκης». Η σοσιαλιστική κυβέρνηση υποστήριξε όταν ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο ότι η τακτοποίηση των χρεών των νοσοκομείων, τα οποία υπολόγιζε μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ, θα είναι βασική προτεραιότητά της.

Όμως ο κ. Γιάννης Χρυσοσπάθης, νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), υποστήριξε ότι το χρέος των νοσοκομείων είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που υποστηρίζουν τα επίσημα στοιχεία. Υποστήριξε ότι έφτασε στα 5,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2008 και θα άγγιξε τα 6,5 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2009.

Καμία τακτική πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί από το ελληνικό υπουργείο Υγείας από το 2005, όταν υπήρξε συμφωνία για τα χρέη των προηγούμενων ετών.

Όπως τονίζει ο κ. Χρυσοσπάθης, υπήρξε μία «εκπληκτική» πρόταση την άνοιξη, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε από τις εταιρίες να παράσχουν περαιτέρω δάνεια προκειμένου να ξεπεραστούν τα τρέχοντα χρέη, αντί να υπάρξει πρόταση για αποπληρωμή.

Η πρόταση απορρίφθηκε και κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα ενάντια στα νοσοκομεία προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν συσσωρευτεί για διάστημα τεσσάρων ετών. Η European Federation of Pharmaceutical Industries & Associations κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει παραβεί τον ευρωπαϊκό κανονισμό για ταχεία αποπληρωμή.

Η Octapharma, ελβετική εταιρία που ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων πλάσματος, έχει την «άδεια» να «παγώσει» τα πάγια ελληνικού νοσοκομείου το οποίο της οφείλει χρήματα.

Ο κ. Kim Bjornstrup, αντιπρόεδρος της Octapharma, τονίζει ότι «μας χρωστούν εκατομμύρια ευρώ» και προσθέτει ότι «ποτέ δεν είναι ευχάριστο να μηνύεις έναν πελάτη σου».

Ο κ. Χρυσοσπάθης υποστηρίζει πως οι εταιρίες ευελπιστούν ότι η νέα κυβέρνηση θα πληρώσει τα χρέη της. «Η νέα κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εξοφλήσει τα χρέη. Περιμένουμε».

Πάντως το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας δεν θέλησαν να σχολιάσουν την όλη υπόθεση.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v