Αδύναμη ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης το 2010

Στενή κλίμακα διακύμανσης μεταξύ 70 και 80 δολαρίων ανά βαρέλι προβλέπουν οι traders για το πετρέλαιο στο α' εξάμηνο του 2010, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα παραμείνει "αναιμική".

  • Javier Blas (Λουάντα)
Αδύναμη ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης το 2010
Η τιμή πετρελαίου θα παραμείνει "κολλημένη" στην κλίμακα διακύμανσης 70 έως 80 δολαρίων ανά βαρέλι στο α' εξάμηνο του 2010, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης θα είναι χαλαρότερη απ’ ότι προβλέπονταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κορυφαίων εταιριών trading πετρελαίου.

Οι απόψεις των traders κορυφαίων εταιριών όπως η Vitol, η Glencore, η Trafigura, η Gunvor και η Mercuria θα βρεθούν στο στόχαστρο του OPEC, ο οποίος συνεδριάζει την Τρίτη 22/12 στη Λουάντα της Αγκόλα, προκειμένου να αποφασίσει την πολιτική παραγωγής του κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

"Οι τιμές θα παραμείνουν στο συγκεκριμένο στενό εύρος διακύμανσης" υποστηρίζει στους "Financial Times" ο κ. Ian Taylor, διευθύνων σύμβουλος της Vitol, του μεγαλύτερου ομίλου trading πετρελαίου παγκοσμίως. Ο κ. Pierre Lorinet, οικονομικός διευθυντής της Trafigura προσθέτει ότι "τα θεμελιώδη δεδομένα δεν στηρίζουν τις τρέχουσες τιμές". 

Η Glencore και η Gunvor επίσης έχουν ανάλογες απόψεις, τουλάχιστον για την πορεία των τιμών στις αρχές του 2010, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι προβλέψεις των traders είναι σημαντικές καθώς βρίσκονται σε "στενή" επαφή με την αγορά και μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα τους κύκλους των τιμών.

Παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω εταιρίες δεν είναι γνωστές, εκτός της πετρελαϊκής βιομηχανίας, διαχειρίζονται (πάντα σε trading) το 15% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής. Δηλαδή ποσότητες ανάλογες με την παραγωγή των κρατών Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Βενεζουέλας.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν κυμανθεί στην κλίματα 65 έως 80 δολαρίων ανά βαρέλι από τον Ιούλιο έως και σήμερα. Στήριγμα πρόσφερε η ενίσχυση της ζήτησης στην Ασία, ενώ "βαρίδι" η χαμηλή ζήτηση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ο κ. Daniel Jaeggi, επικεφαλής της Mercuria, ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξος από τους υπόλοιπους, καθώς τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία "θα ξεκινήσει να ανακάμπτει στο β' εξάμηνο του 2010" και ως εκ τούτου θα υπάρξει ανοδική στήριξη και στις τιμές πετρελαίου.

Προειδοποίησε, πάντως, ότι η ζήτηση από την Ινδία και την Κίνα θα είναι ισχυρή αλλά η ανάκαμψή της θα είναι "αναιμική" στις πλούσιες χώρες.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προέβλεψε ότι η ζήτηση το 2010 θα ενισχυθεί σημαντικά κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με φέτος.

Όμως οι traders δεν είναι τόσο αισιόδοξοι, με μέση πρόβλεψη ότι η ενίσχυση θα φτάσει στο 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. "Σαφώς αναμένουμε ανάκαμψη της ζήτησης, αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο η IEA", υποστηρίζει ο κ. Lorinet

Ο OPEC φαίνεται να συμφωνεί με τους traders, καθώς εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι "η ανάκαμψη της ζήτησης θα είναι αναιμική στο α' εξάμηνο του 2010", πριν υπάρξει ουσιαστική ενίσχυσή της στο β' εξάμηνο. Προβλέπει αύξηση της ημερήσιας ζήτησης κατά 0,8 εκατ. βαρέλια το 2010. Όσο για τη συνεδρίαση της Τρίτης 22/12 το καρτέλ αναμένεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή του.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v