Η αντεπίθεση του δολαρίου

Μετά από την σχεδόν ελεύθερη πτώση του από την αρχή του 2009, το δολάριο εμφανίζεται έτοιμο να αντεπιτεθεί και να κερδίσει εκ νέου μία ισχυρή θέση στον επενδυτικό ορίζοντα. Όλα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις της Fed.

  • Peter Garnham
Η αντεπίθεση του δολαρίου
Το δολάριο, εδώ και πολύ καιρό το παραπεταμένο παιδί των συναλλαγματικών αγορών, αρχίζει να αντεπιτίθεται.

Αφού πρώτα άγγιξε χαμηλό 16 μηνών σε σχέση με τον δείκτη νομισμάτων στα τέλη Νοεμβρίου, το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 5%.

Όμως οι επενδυτές είναι διχασμένοι εάν αυτή η ανάκαμψη είναι απλά μία ένδειξη «ανάσας» πριν το τέλος του έτους ή εάν είναι η αρχή μίας ισχυρής ανοδικής πορείας για το αμερικανικό νόμισμα.

Το πόσο διχασμένοι είναι φαίνεται και στην έρευνα της Barclays Capital μεταξύ 742 θεσμικών σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ –στους οποίους περιλαμβάνονται διαχειριστές επενδύσεων αλλά και κεντρικοί τραπεζίτες. Οι μισοί υποστήριξαν ότι το δολάριο είναι η δεύτερη πιο αγαπημένη τους επιλογή και οι άλλοι μισοί είπαν ότι είναι η δεύτερη λιγότερο αγαπημένη επιλογή για το 2010.

Το δολάριο έχει ανακάμψει λόγω των καλύτερων εκ του αναμενόμενου μακροοικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ, αλλά και την ενίσχυση των τιμών καταναλωτή. Αυτή η πορεία έχει ενισχύσει την άποψη ότι η Fed θα διακόψει την χαλαρή νομισματική της πολιτική νωρίτερα από το αναμενόμενο και ως εκ τούτου το carry trade στο δολάριο κατέστη λιγότερο ελκυστικό.

Σαφώς η ανακοίνωση της Fed ότι θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη άρση κάποιων προγραμμάτων στήριξης συνέβαλε στην παραπάνω εκτίμηση.

Το sell-off στο νόμισμα, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, στηρίχθηκε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και στους χαλαρούς κανόνες που οδήγησαν αρκετά κεφάλαια εκτός του ασφαλούς καταφυγίου των αμερικανικών ομολόγων σε περισσότερο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις όπως οι μετοχές ή τα εμπορεύματα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το carry trade στο δολάριο έχει αρχίσει να χαλαρώνει.

Όπως τονίζει ο κ. Lee Hardman της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, «από την στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας κερδίζει έδαφος και θα είναι περισσότερο σταθερή, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ εισροών και εκροών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ. Άλλωστε μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών η αμερικανική αναμένεται να σημειώσει την καλύτερη πορεία εντός του 2010, βοηθώντας και το δολάριο να έχει καλύτερη εικόνα από τα άλλα νομίσματα».

Οι αρνητικές ειδήσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση κρατών εκτός ΗΠΑ και κυρίως αυτών της Ευρώπης, επίσης, έχει αποτελέσει παράγοντα στήριξης του δολαρίου.

Στοιχεία, δε, του Chicago Mercantile Exchange για την δραστηριότητα των hedge funds υποδεικνύουν ότι οι τάσεις έχουν αλλάξει. Αν και οι κερδοσκόποι εξακολουθούν να διατηρούν short θέσεις στο δολάριο, τα στοιχήματα ενάντια στο αμερικανικό νόμισμα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ένα από τα σημεία που φαίνεται να συμφωνούν οι αγορές είναι το εξής: το δολάριο θα καταγράψει ράλι από τη στιγμή που η Fed θα αφήσει να εννοηθεί ότι εγκαταλείπει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v