Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ρωσικό πετρέλαιο ρέει προς την Ασία

Ο Vladimir Putin εγκαινιάζει ένα νέο σταθμό εξαγωγής πετρελαίου στον Ειρηνικό Ωκεανό, "ανοίγοντας" ένα στρατηγικό παράθυρο για την Ρωσία στις ταχέως αναπτυσσόμενες ενεργειακές αγορές της Ασίας.

  • Isabel Gorst (Μόσχα)
Το ρωσικό πετρέλαιο ρέει προς την Ασία
Ο Vladimir Putin, πρωθυπουργός της Ρωσίας, εγκαινιάζει σήμερα Δευτέρα ένα νέο σταθμό εξαγωγής πετρελαίου στον Ειρηνικό Ωκεανό, «ανοίγοντας» ένα στρατηγικό παράθυρο για την Ρωσία στις ταχέως αναπτυσσόμενες ενεργειακές αγορές της Ασίας.
 
Ο σταθμός στο Κοζμίνο, κοντά στο λιμάνι Νάχοντκα την ρωσική άπω ανατολή, θα εξάγει πετρέλαιο από νέες πηγές στην ανατολική Σιβηρία, όπου οι ρωσικές εταιρίες αξιοποιούν ένα από τα τελευταία ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου του πλανήτη.

Ο σταθμός θα εξυπηρετείται σε μελλοντικό χρόνο με αγωγό πετρελαίου αξίας 22 δισ. δολαρίων, διαμέσου της ανατολικής Σιβηρίας προς την Κίνα και τον Ειρηνικό, δίνοντας στη Μόσχα την δυνατότητα να επαναπροσανατολίσει μεγάλο κομμάτι του πετρελαϊκού της εμπορίου, που σήμερα επικεντρώνεται στην Ευρώπη.

«Τα εγκαίνια του σταθμού αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την δική μας διασπορά,» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Putin στο πρακτορείο Reuters.

Η Transneft, το ρωσικό μονοπώλιο πετρελαίου, τον περασμένο μήνα ολοκλήρωσε τα πρώτα 1.757 χιλιόμετρα του αγωγού, ο οποίος ξεκινά από το Ταϊσέτ της περιοχής Ιρκούτσκ στο Σκοβοροντίνο κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Από εκεί, το πετρέλαιο μεταφέρεται μέσω τροχιογραμμών στο Κοζμίνο. Η σιδηροδρομική μεταφορά θα λήξει μετά το 2012, όταν η Transneft ολοκληρώσει το δεύτερο τμήμα του αγωγού.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v