Τα καλά και κακά deals της χρονιάς

Από τις μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες που υπογράφηκαν φέτος κάποιοι θα θριαμβεύσουν και κάποιοι θα καταστραφούν. Ορισμένοι CEOs θα περιμένουν χρόνια για να αποδείξουν την ορθότητα της επιλογής τους.

Τα καλά και κακά deals της χρονιάς
Από τις μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες που υπογράφηκαν φέτος κάποιοι θα θριαμβεύσουν και κάποιοι θα καταστραφούν. Ορισμένοι λίγοι διευθύνοντες σύμβουλοι, με εξέχοντα τον κ. Warren Buffett, είναι προετοιμασμένοι να περιμένουν χρόνια για να αποδείξουν την ορθότητα της επιλογής τους.

Η εξαγορά της Burlington Northern Santa Fe από την Berkshire Hathaway θα θεωρηθεί θρίαμβος εάν η ερχόμενη δεκαετία είναι υποτονική σε ανάπτυξη και οι αποδόσεις "κοινής ωφέλειας" της σιδηροδρομικής εταιρίας αποδειχθούν οι καλύτερες δυνατές.

Για άλλους μπορούμε από τώρα να πούμε ότι η ομαδική σκέψη θα αποδειχθεί επικίνδυνη, χωρίς να εντοπίσουμε ποια ακριβώς συμφωνία θα είναι η λιγότερο παραγωγική. Πολλές τεχνολογικές εταιρίες έχουν δώσει δισεκατομμύρια τους τελευταίους 12 μήνες αγοράζοντας επιχειρήσεις από χώρους πέραν της δικής τους τεχνολογικής ειδίκευσης.

Η Oracle που σχεδιάζει λογισμικά προσπαθεί να πάρει τη Sun Microsystems που κατασκευάζει servers, ενώ η Xerox και η Dell έχουν και οι δύο βάλει το μεγάλο στοίχημα ότι προσθέτοντας τις υπηρεσίες τεχνολογίας πληροφορικής στις επιχειρήσεις hardware τους θα παράγουν μια συνολική ταχεία ανάπτυξη. Η αύξηση πάντως του ανταγωνισμού, καθώς οι εταιρίες αναζητούν ανάπτυξη, σημαίνει ότι δεν θα έχουν όλες αυτές οι συμφωνίες αίσιο τέλος.

Εάν η εταιρία εξορύξεων Rio Tinto πωλούσε τμήμα της στην κινεζική Aluminium Corp. (Chinalco) τον Ιούνιο, θα ήταν αναμφίβολο φαβορί για τη χειρότερη συμφωνία. Εξ ορισμού, η αντ’ αυτού συγκέντρωση 15 δισ. δολ. μέσω μετοχικής έκδοσης θεωρείται μία από τις καλύτερες αποφάσεις της χρονιάς. Συγκριτικά η ισπανική κατασκευαστική Ferrovial υποχρεώθηκε να πουλήσει το αεροδρόμιο Gatwick με ζημία, σε μία ακόμη ένδειξη ότι ήταν ανόητο να ξοδέψει 10 δισ. στερλίνες για να αγοράσει τον αεροπορικό όμιλο BAA το 2006.
 
Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα μπορούσαν επίσης να πούνε ότι το μερίδιό τους στην General Motors ποτέ δεν θα φτάσει να αξίζει 67 δισ. δολάρια για να αποζημιωθούν, αλλά αυτή η εξαγορά από την αρχή οφειλόταν σε πολιτικούς και όχι σε οικονομικούς λόγους.

Πάντως, το deal της χρονιάς που ξεχωρίζει (του οποίου η αποδοτικότητα μπορεί ήδη να διακριβωθεί) πρέπει να είναι η πώληση από μέρους της Santander του μεριδίου 16% στον βραζιλιάνικο βραχίονά της, που έδωσε στη Santander Brazil κεφαλαιοποίηση της τάξης των 34 δισ. δολαρίων.

Η Santander το δημιούργησε εν μέρει πληρώνοντας 12 δισ. δολ. για τον βραζιλιάνικο βραχίονα της ABN Amro το 2007. Οι εταίροι της στην ξεχασμένη πια ολλανδική τράπεζα (η Fortis και η Royal Bank of Scotland) έχουν έκτοτε συνθλιβεί.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v