Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Ανασκόπηση της 10ετίας

Το "παράδειγμα" του Lex για την απόδοση της 10ετίας στον σώφρονα επενδυτή, που μετακινεί τα χρήματά του μόνο όταν γίνεται προφανές ότι πρέπει να το κάνει. Ξεκίνησε με 1 εκατ. δολ. και κλείνει με απόδοση 19% και 5,9 εκατ. δολ.

Lex: Ανασκόπηση της 10ετίας
Γνωρίστε τον κ. Greenwich: Είναι ευπαρουσίαστος, επαγγελματίας παίκτης ράγκμπι και ξοδεύει λίγο χρόνο για τις επενδύσεις του. Ξεκίνησε το 2000 με 1 εκατ. δολ. και αποφάσισε να μετακινεί τα χρήματά του μόνο όταν θα γινόταν προφανές ότι έπρεπε να το κάνει. Πώς πήγε, λοιπόν, η δεκαετία γι' αυτόν;

Στην αρχή, ο κ. Greenwich αγνόησε τις τεχνολογικές μετοχές. Σκέφτηκε, αρκετά λογικά, ότι ο στόχος των επενδύσιμων εταιριών είναι να κερδίζουν χρήμα. Αντό αυτού, στράφηκε στα ομόλογα. Τον Ιούνιο του 2001 τα βρετανικά gilts είχαν εκτιναχτεί 7,5% και πρόσεξε ότι ένα άλλο αμυντικό επενδυτικό ενεργητικό, ο χρυσός, άρχιζε να ξεπροβάλει από χρόνια παραμέληση.
 
Οπότε, ο κ. Greenwich μετακινήθηκε σε ένα από τα αρχαιότερα επενδυτικά στοιχεία και έμεινε εκεί έως το 2004. Δεν έχασε τον ύπνο του όταν έχασε το ξεκίνημα του χρηματιστηριακού ράλι. Όπως και στα προηγούμενα χρόνια, η απόδοση που έχανε ήταν μικρό τίμημα για το ότι απέφευγε τα bear market ράλι.

Όμως, στα μέσα του 2004 η παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν γρήγορα, η αγορά είχε να επιδείξει πολύ καλή πορεία και ο κ. Greenwich ήθελε να είναι μέσα στην ακμή των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Έτσι είπε "αντίο" στον χρυσό -με κέρδος 61%- και "καλωσορίσατε" στις αμερικανικές τράπεζες.

Η πιο δυναμική του κίνηση, όμως, ήταν η επόμενη: Το 2007, η γοητεία της δίψας των αναπτυσσόμενων οικονομιών για πρώτες ύλες προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κ. Greenwich. Έτσι, βγήκε από τις τράπεζες -παίρνοντας απόδοση 50%- και πήδηξε στο τρένο των μεταλλευτικών όπως η BHP Billiton και η Rio Tinto. Μέχρι το τέλος του χρόνου του είχαν προσφέρει απόδοση περίπου 80%.

Στις αρχές του 2008, εξακολουθούσε να μην καταλαβαίνει τις τιτλοποιημένες ομολογιακές υποχρεώσεις (collateralised debt obligations). Αλλά οι χρηματιστηριακές Κασσάνδρες, που επί μακρόν προειδοποιούσαν για την πιθανότητα πιστωτικής κατάρρευσης, τράβηξαν την προσοχή του. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους, ο κ. Greenwich αντέδρασε στις προειδοποιήσεις και επέστρεψε ολοκληρωτικά στα κυβερνητικά ομόλογα.

Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers δεν ήταν σίγουρος για το τι έπρεπε να κάνει. Οπότε, προτίμησε να ακολουθήσει το συνήθως αξιόπιστο παράδειγμα του κ. Warren Buffett. Όταν η Berkshire Hathaway έριξε 5 δισ. δολ. στην Goldman Sachs τον Σεπτέμβριο 2008, ακολούθησε αμέσως. Έκτοτε, η τράπεζα έχει απόδοση 26% και ο κ. Greenwich έκλεισε τη δεκαετία με 5,9 εκατ. δολ. - ετησιοποιημένη απόδοση της τάξης του 19%.


© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v