Bric, το αρκτικόλεξο της δεκαετίας

Το βασικό θέμα της 10ετίας είναι σίγουρα οι Bric, η ομάδα που η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα ξεπεράσει σε μέγεθος τις έξι σημερινές μεγαλύτερες οικονομίες έως το 2039. Η Κίνα μόνη της πιθανόν να ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2041.

Bric, το αρκτικόλεξο της δεκαετίας
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εφηύραν το αρκτικόλεξο Bric, αναφερόμενες στις χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, το 2001. Και αυτά τα αρχικά έγιναν εκείνα που προσδιόρισαν ένα από τα πιο σημαντικά φαινόμενα της 10ετίας: την ανέλιξη των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών, η οποία καθόρισε την αλλαγή της παγκόσμιας εξουσίας.

Η Goldman προβλέπει ότι τα μέλη της Bric θα ξεπεράσουν σε μέγεθος τις έξι τωρινές μεγαλύτερες οικονομίες έως το 2039. Η Κίνα μόνη της είναι πιθανόν να ξεπεράσει τις ΗΠΑ το 2041.

Η πρόβλεψη γίνεται πλέον ορατή καθώς εκατομμύρια νεοεισερχόμενοι καταναλωτές της μεσαίας τάξης αγοράζουν αυτοκίνητα και επίπεδες τηλεοπτικές οθόνες, ενώ τεράστια πλοία κουβαλάνε σιδηρομετάλλευμα από τη Βραζιλία στην Κίνα και μεταφέρουν φθηνά αγαθά διαμέσου του Ειρηνικού στις ΗΠΑ. Είναι επίσης εμφανής στην εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων, τα οποία απορροφούν τα εργοστάσια και τα εργοτάξια αυτών των κινούμενων κολοσσών.

Η ύπαρξη της ομάδας Bric γέννησε πολλά επενδυτικά ταμεία. Και γέννησε και πολλά νέα ερωτήματα: Μήπως θα πρέπει να περιληφθούν κι άλλες χώρες, όπως η Ινδονησία, η Νότιος Κορέα, το Μεξικό και η Τουρκία; Πόση ακριβώς θα είναι η ανάπτυξή τους; Οι αποκλιμακούμενες πρώτες ύλες του πλανήτη και η επισφαλής κλιματική κατάσταση μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξή τους; Τέλος, πυροδότησε μια νέα επιθετική πολιτική, με την πρώτη σύνοδο κορυφής των χωρών Bric, που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία το 2009.

Μέχρι στιγμής, οι υποθέσεις για την ανάπτυξη δείχνουν αλώβητες. Σε 10 χρόνια, βάσει δολαρίων, η Κίνα έγινε από 7η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη 3η, η Βραζιλία από 10η έγινε 8η, η Ρωσία και η Ινδία έχουν εισέλθει στο Top 12. Οι Brics, εξαιρουμένης της Ρωσίας, άντεξαν στην κρίση καλύτερα από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Η Κίνα και η Ινδία διατήρησαν εύρωστη ανάπτυξη. Η κρίση ίσως πράγματι να έφερε την πολυπόθητη διεθνή επανεξισορρόπηση, με την εύρωστη κατανάλωση των Brics να βοηθά στην έξοδο από την ύφεση.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v