Οι θετικές και αρνητικές αποδόσεις της 10ετίας

Η 10ετία έληξε με αναδυόμενες αγορές και ενεργητικά να θριαμβεύουν: Το χρηματιστήριο της Ρωσίας ενισχύθηκε 802%, της Κίνας 140%, το πετρέλαιο 210% και ο χρυσός 290%. Και όλα δείχνουν διόρθωση για τη συνέχεια.

  • Neil Dennis
Οι θετικές και αρνητικές αποδόσεις της 10ετίας
Έπειτα από ένα ακόμη ταραχώδες έτος, η δεκαετία έληξε με τη νιότη να θριαμβεύει έναντι της ωριμότητας: οι αναδυόμενες αγορές και τα αναπτυσσόμενα επενδυτικά ενεργητικά όπως τα εμπορεύματα υπερκέρασαν τις καθιερωμένες μετοχικές και ομολογιακές αγορές.

Τα δύο μεγάλα γεγονότα της δεκαετίας -το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας το 2000 και το πιστωτικό κραχ του 2007- είχαν και τα δύο αποτέλεσμα την οικονομική διολίσθηση και μακρές περιόδους πολύ χαμηλών επιτοκίων διεθνώς. Αυτό βοήθησε τα κρατικά ομόλογα να ξεπεράσουν με άνεση τις μετοχές.

Αλλά οι πιστωτικές αγορές -η νέα μεγάλη ελπίδα για μεγάλες αποδόσεις- άκμασαν και κατέρρευσαν. Αν υποθέσουμε ότι οι επενδυτικοί τραπεζίτες ήταν οι δαίμονες αυτής της περιόδου, τότε τα πιστωτικά παράγωγα θεωρήθηκαν από πολλούς τα όπλα τους για την καταστροφή των αγορών.

Ο παγκόσμιος δείκτης FTSE All World ενισχύθηκε 32,3% το 2009, αλλά διολίσθησε 7,3% την περασμένη δεκαετία, καθώς τα κέρδη των αναπτυσσόμενων αγορών δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν τις επιπτώσεις των δύο μεγάλων μετοχικών bear markets στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το αμερικανικό βαρόμετρο, ο Dow Jones, έφτασε στο υψηλότερο κλείσιμο των 14.164,53 μονάδων τον Οκτώβριο του 2007, λίγο πριν από τη δεύτερη bear market. Είχε κάθετη πτώση το 2008, που τον άφησε με κάμψη 9,3% στη 10ετία. Η εμφάνιση του ευρύτερου δείκτη S&P 500 ήταν χειρότερη, με πτώση 24,1% στη δεκαετία, τη χειρότερη εμφάνιση μετά το 1930.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έπιασε ζενίθ στην τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα του 1999. Έχει μειωθεί στο ήμισυ από την αιχμή στις 6.930 μονάδες τον Μάρτιο του 2009 και παρά το ράλι 54% στο τελευταίο 9μηνο είναι κάτω 22% στη 10ετή περίοδο.

Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έφτασε στην αιχμή του 20 χρόνια πριν και επέκτεινε τις ζημίες του στη δεκαετία του 1990 με πτώση 44% στην τελευταία 10ετία.

Η επιτυχία βρέθηκε στις αναδυόμενες αγορές. Ο ρωσικός δείκτης Micex ενισχύθηκε 802% στη 10ετία χάρη στα ράλι των εμπορευμάτων, ο βραζιλιάνικος Bovespa 301%, ενώ ο ινδικός Sensex 249%. Ο κινεζικός σύνθετος δείκτης της Σαγκάης ενισχύθηκε 140% στη δεκαετία. Η Κίνα, με το μαζικό πρόγραμμα βιομηχανοποίησης, βοήθησε να οδηγηθούν οι αγορές εμπορευμάτων σε μια σειρά-ρεκόρ.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου στο Nymex το 1999 έκλεισε στα 25,60 δολ. ανά βαρέλι. Τον Ιούλιο του 2008 χτύπησε ρεκόρ στα 147,27 δολάρια, αλλά στη συνέχεια διολίσθησε εξαιτίας της μείωσης στη ζήτηση στο πλαίσιο της πιστωτικής κρίσης, κλείνοντας τη δεκαετία στα 79,36 δολάρια - με άνοδο 210% συνολικά.

Η θεαματική άνοδος του χρυσού κατέδειξε τη διαρκή ποιότητά του ως καταφυγίου. Το κίτρινο μέταλλο έκλεισε τη δεκαετία με άνοδο 281%, στα 1.096,35 δολάρια ανά ουγκιά. Ο χαλκός ενισχύθηκε 290%, στα 7.375 δολ. ανά τόνο.

Στις αγορές συναλλάγματος, το κύριο θέμα ήταν η διολίσθηση του δολαρίου, που ήταν η αντίδραση στην προσπάθεια των ΗΠΑ να μειώσουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τη στασιμότητα της αμερικανικής οικονομίας. Στο εμπορικό καλάθι ισοτιμιών το νόμισμα έχασε 23,5% της αξίας του στη 10ετία. Το ευρώ, στα πρώτα βήματα της ζωής του, κέρδισε 43% έναντι του δολαρίου κλείνοντας τη δεκαετία στο 1,4323 δολάριο.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στη δεκαετία, φτάνοντας στα χαμηλά τους καθώς η ύφεση χτύπησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ευρωζώνη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου διολίσθησε από το 6,60% στην αρχή της δεκαετίας στο 3,84% στο κλείσιμο.

Αν και η ύφεση έγινε ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο του 2009, οι περισσότεροι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για τις προοπτικές του 2010. Αυτό εν μέρει καθρεφτίζει φόβους για τις επιπτώσεις των πιθανών κινήσεων κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών σχετικά με την ανάκληση των προγραμμάτων πιστωτικής και δημοσιονομικής στήριξης, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να αποτραπεί η ύφεση και να σταθεροποιηθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι τα μέτρα στήριξης συνακόλουθα θα δημιουργήσουν πληθωρισμό και νέες φούσκες.

"Η Ιστορία δείχνει πως θα προκληθεί διόρθωση στις αγορές", δηλώνει ο κ. Larry Kantor της Barclays Capital. Η άνοδος στα ριψοκίνδυνα ενεργητικά από τον Μάρτιο πιθανότατα θα ανατραπεί, συνεχίζει ο ίδιος. "Πιστεύουμε ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις θα είναι άνοδοι στα επιτόκια των αγορών χρήματος, κέρδη του δολαρίου και πτώση της τιμής του χρυσού, ενώ οι πιστωτικές και μετοχικές αγορές δεν θα μείνουν ανέπαφες".

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v