Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπειρογνώμονες των Ε.Ε. και ΕΚΤ στην Αθήνα

Κρίσιμο crash test για την ελληνική κυβέρνηση ανήμερα των Φώτων, όταν εμπειρογνώμονες από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ επισκέπτονται την Αθήνα για να επιθεωρήσουν το σχέδιο προγράμματος οικονομικής σταθεροποίησης.

  • Tony Barber (Βρυξέλλες)
Εμπειρογνώμονες των Ε.Ε. και ΕΚΤ στην Αθήνα
Η προσπάθεια της Ελλάδας να δείξει ότι θα κάνει σοβαρή προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας τίθεται υπό το μικροσκόπιο των Βρυξελλών αύριο Τετάρτη, όταν ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισκέπτεται την Αθήνα για να επιθεωρήσει το σχέδιο του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης.

Οι αξιωματούχοι θα αποτιμήσουν κατά πόσον το πρόγραμμα είναι ικανό να προκαλέσει σημαντική μείωση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, όπως υποσχέθηκε η σοσιαλιστική κυβέρνηση. Η Ελλάδα τάραξε τις αγορές και ενόχλησε τους εταίρους στην ευρωζώνη πέρυσι, αποκαλύπτοντας έλλειμμα 2008 και προβλεπόμενο έλλειμμα 2009 που ήταν μεγαλύτερα απ’ όσο περίμεναν οι Αρχές.

Κορυφαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό team θα παραμείνει στην Αθήνα τρεις ημέρες για να καταρτίσει λεπτομερή εκτίμηση του σχεδίου.

Η Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος από το 12,7% στο 8,7% του ΑΕΠ και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια.
«Δρομολογείται έντονη διαβούλευση για τα ακριβή μέτρα που χρειάζονται ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι», αναφέρει ο αξιωματούχος.

Η τελική εκδοχή του προγράμματος θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του μήνα και θα πρέπει να εγκριθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως εξίσωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων στο Δημόσιο στα 65 έτη και αναδιοργάνωση του συστήματος συντάξεων, καθώς και μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των διοικητικών δαπανών.

Αναλυτές σημειώνουν ότι είναι απαραίτητο να εγκριθεί γρήγορα το πρόγραμμα σταθεροποίησης για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί τα περίπου 54 δισ. ευρώ που χρειάζεται φέτος για τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, το οποίο προβλέπεται να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ.

Αξιωματούχος από το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα «δεν είναι πιθανό να συναντήσει προβλήματα» στη μετακύλιση χρεών περίπου 4 δισ. ευρώ χάρη στην υπάρχουσα διαθέσιμη ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα του φετινού δανεισμού θα επιδιωχθεί να ληφθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν η Ελλάδα θα θελήσει να συγκεντρώσει πάνω από 30 δισ. ευρώ στις διεθνείς αγορές.
Οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα θεωρούν ότι είναι απίθανο να δυσκολευτεί η Αθήνα να συγκεντρώσει τα 54 δισ. ευρώ, αλλά τονίζουν ότι οι αγορές ομολόγων απαιτούν αξιόπιστα μεγέθη προϋπολογισμού από την Ελλάδα.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων κινούνταν χθες στις περίπου 235 μονάδες βάσης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών λήξεων, σε σχέση με 285 μονάδες στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης, τον περασμένο μήνα.

«Οι αγορές θα αντιδράσουν σε τυχόν καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης και εν συνεχεία εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης», δήλωσε Αθηναίος trader στους FT.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v