Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα funds μειώνουν την έκθεσή τους σε ομόλογα

Τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds του κόσμου μειώνουν την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Βρετανίας, φοβούμενα ότι τα χρέη και η απόσυρση των πακέτων στήριξης θα πλήξουν την παγκόσμια ανάκαμψη.

  • David Oakley (Λονδίνο), Aline van Duyn (Νέα Υόρκη)
Τα funds μειώνουν την έκθεσή τους σε ομόλογα
Τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds του κόσμου μειώνουν την έκθεσή τους σε αμερικανικά και σε βρετανικά κρατικά ομόλογα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι τα αυξανόμενα δημοσιονομικά χρέη και η απόσυρση της στήριξης των κεντρικών τραπεζών σε αυτές τις οικονομίες μπορεί να πλήξουν την παγκόσμια ανάκαμψη.

Τα funds ανησυχούν μήπως η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ή των επιτοκίων, που πυροδοτούνται από τις ανησυχίες των αγορών σχετικά με τα δημόσια οικονομικά, θα μπορούσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να οδηγήσουν σε υψηλότερα στεγαστικά δάνεια και σε μεγαλύτερο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων μειώνονται, υποτιμώντας έτσι τις συμμετοχές των funds.

Η Pimco, ένα από τα μεγαλύτερα funds ομολόγων παγκοσμίως, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 940 δισ. δολαρίων, προειδοποιεί ότι τα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία βρίσκονται οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ και στη Βρετανία καθώς και το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσουν έντονες πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Άλλα μεγάλα funds, όπως η BlackRock, η Barings Asset Management και η Standard Live Investments, προειδοποιούν επίσης για τον κίνδυνο sell-off στις αγορές αμερικανικών και βρετανικών κρατικών ομολόγων.

Αντιθέτως, αρκετοί fund managers εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις αγορές της ευρωζώνης, αφού τα προγράμματα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν λιγότερο επιθετικά και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό είναι χαμηλότερες.

Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες σχετικά με τις αγορές αμερικανικών και βρετανικών κρατικών ομολόγων έχουν οδηγήσει σε υποαπόδοσή τους έναντι των γερμανικών τον τελευταίο μήνα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί κατά 63 μονάδες βάσης στο 3,83% από τις 30 Νοεμβρίου, ενώ τα αντίστοιχα βρετανικά έχουν ενισχυθεί κατά 44 μονάδες βάσης, στο 3,96%. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έχουν αυξηθεί μόλις 23 μονάδες βάσης, στο 3,38% στο ίδιο διάστημα.

Ωστόσο, ορισμένοι τραπεζίτες εκτιμούν πως η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα μπορεί να αποτελεί αγοραστική ευκαιρία. Οι αναλυτές θεωρούν πως οι αποδόσεις των αμερικανικών και βρετανικών ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες φέτος.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v