Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν έχει μόνο η Ελλάδα προβλήματα...

Μπορεί η Ελλάδα να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα, όμως οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλα περιφερειακά κράτη της ευρωζώνης, υποστηρίζει αναλυτής της Lombard Street.

Δεν έχει μόνο η Ελλάδα προβλήματα...
Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας δικαίως απασχολούν τα πρωτοσέλιδα, όμως οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να έχουν κατά νου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλα "περιφερειακά" κράτη της ευρωζώνης, υποστηρίζει ο κ. Stefano Di Domizio, στρατηγικός αναλυτής της Lombard Street Research.

Όπως τονίζει, από τον Οκτώβριο του 2009, πάνω από το 9% των παγίων των ελληνικών τραπεζών χρηματοδοτήθηκε με κεφάλαια της ΕΚΤ. "Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έξι μήνες να βρουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, προτού εξαναγκαστούν να ξεφορτωθούν ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 7% των παγίων τους", σημειώνει.

Επισημαίνει, όμως, παράλληλα πως η κατοχή κρατικών ομολόγων από τις ιβηρικές τράπεζες φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα από τη σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης. "Το 12μηνο μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, τα κρατικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους οι πορτογαλικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 140%, διατηρώντας έτσι τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας σε χαμηλότερα επίπεδα", αναφέρει ο κ. Domizio, προσθέτοντας πως "μεγάλο μέρος των αγορών αυτών των ομολόγων θα χρηματοδοτηθεί κατά πάσα πιθανότητα από την ΕΚΤ".

Ο ίδιος υποστηρίζει πως, καθώς οι ιταλικές τράπεζες εξαρτώνται λιγότερο εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, η κατοχή κρατικών ομολόγων φαίνεται ότι θα επηρεαστεί λιγότερο από την απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης σε σχέση με τις πορτογαλικές και τις ισπανικές τράπεζες.

"Επιπλέον, τα δημοσιονομικά της Ιταλίας και οι οικονομικές προοπτικές της φαίνεται πως είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι της Ισπανίας. Συνιστούμε αγορά ιταλικών και πώληση ισπανικών δεκαετών ομολόγων".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v