Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street εναντίον Main Street

Η Wall Street και η Main Street έχουν πάρει διαφορετικούς δρόμους... Αλλά η χρηματιστηριακή και η πραγματική αγορά θα συγκλίνουν αναπόφευκτα - είτε επειδή θα αυξηθεί η απασχόληση είτε γιατί θα πέσουν οι μετοχές.

  • John Authers, Investment editor
Wall Street εναντίον Main Street
Η Wall Street [η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ] και η Main Street [η "πραγματική" εμπορική αγορά] έχουν πάρει διαφορετικούς δρόμους εδώ και λίγο καιρό.

Ενώ η Wall Street (και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη) δείχνει πεπεισμένη ότι το χειρότερο της κρίσης πέρασε, η Main Street δεν έχει πειστεί. Γι’ αυτό και οι λαϊκές διαθέσεις γίνονται όλο και χειρότερες όσο ανεβαίνει το χρηματιστήριο.

Ο λόγος γι' αυτήν την απόκλιση είναι η ανεργία. Η ανεργία είναι υψηλότερη απ’ όσο δείχνουν τόσο η συνολική οικονομική δραστηριότητα όσο και η ανάκαμψη στα χρηματιστήρια.

Τα μεγέθη της δεν έχουν άμεση επίδραση στις χρηματιστηριακές τιμές. Περισσότερες δουλειές σημαίνουν περισσότερη οικονομική δραστηριότητα, που είναι θετικό για τις μετοχές. Αλλά η χαμηλή απασχόληση δυναμώνει την κεφαλαιακή βάση έναντι της μισθολογικής και δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της περιθωρίων κέρδους μιας επιχείρησης, ακόμη κι αν μειωθούν τα έσοδα.

Πέρυσι, όταν τα ομόλογα και το ρευστό έδιναν λίγη ή καθόλου απόδοση, ήταν η ικανότητα των εταιριών να παράγουν ρευστότητα κατ’ αυτόν τον τρόπο, που βοήθησε τη χρηματιστηριακή ανάκαμψη. Γι’ αυτό μπορεί το χρηματιστήριο να ενισχύεται, ενώ πολλοί άνθρωποι πιέζονται οικονομικά.

Μακροπρόθεσμα όμως, οι εταιρίες δεν μπορούν να πλουτίζουν με περικοπές.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της λονδρέζικης Absolute Strategy Research, στην Ιστορία εμφανίζεται πολύ σπάνια το φαινόμενο να έχουν οι μετοχές καλύτερη εμφάνιση από τα ομόλογα, ενόσω αυξάνεται η ανεργία. Η ανωμαλία αυτή διορθώνεται είτε με την πτώση των μετοχών είτε με την αύξηση της απασχόλησης. Και η πιθανότερη εξέλιξη, που βολεύει και τους χρηματιστηριακούς επενδυτές βραχυπρόθεσμα και την πολιτική εξουσία, είναι ότι η ανεργία θα μειωθεί.

Γιατί αν δεν γίνει αυτό, τόσο η Wall Street όσο και η Main Street μπορεί να συγκλίνουν πλέον σε φθίνουσα πορεία...
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v