Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Iσπανία ζητεί από ΕΕ διαχείριση της ανάκαμψης

Ενιαία αγορά και ευρώ θα ζημιωθούν αν δεν βελτιώσει η ΕΕ τον συντονισμό της ανάκαμψης από την κρίση, προειδοποίησε η ισπανική προεδρία, τονίζοντας ότι η ελληνική κρίση θα «δοκιμάσει» την πολιτική θέληση της Ευρώπης.

  • Tony Barber (Μαδρίτη)
H Iσπανία ζητεί από ΕΕ διαχείριση της ανάκαμψης
Η ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρώ μπορεί να υποστούν ζημιά αν δεν βελτιώσουν οι 27 χώρες της Ε.Ε. τον συντονισμό της ανάκαμψης από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση, προειδοποίησε η ισπανική προεδρία.

«Χωρίς συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, η ενιαία αγορά και το ενιαίο νόμισμα μπορεί να υποστούν σοβαρό πλήγμα», δήλωσε ο κ. Diego Lopez Garrido, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας.

«Το μάθημα από την κρίση είναι ότι όταν λειτουργούμε μεμονωμένα αποτυγχάνουμε… Όταν λειτουργούμε ομαδικά έχουμε αποτελέσματα», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας παρουσίασε τα ευρείας κλίμακας σχέδια της χώρας για την εξάμηνη προεδρία, που αγγίζουν από την ενδυνάμωση των σχέσεων της Λατινικής Αμερικής μέχρι την υιοθέτηση οδηγίας για την πάταξη των διακρίσεων κατά των γυναικών.

Η Ισπανία ανέλαβε την προεδρία από τη Σουηδία την 1η Ιανουαρίου και η Μαδρίτη ξεκαθάρισε αμέσως ότι σκοπεύει να κάνει «αισθητή» την περίοδο των ευθυνών της. Ο κ. Lopez Garrido δήλωσε ότι μία από τις προτεραιότητες της χώρας θα είναι να ψηφιστούν νόμοι για την καθιέρωση νέων υπηρεσιών χρηματοπιστωτικής επόπτευσης ώστε να αποτραπεί η επανάληψη της κρίσης του 2007-08 στις αγορές. Ευθύνη της Ισπανίας θα είναι να δρομολογήσει τη νομοθεσία μέσω της ευρωβουλής, που θέλει να αναθεωρήσει τις οδηγίες τις οποίες υιοθέτησαν οι 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα θα «δοκιμάσει» την πολιτική θέληση της Ε.Ε. να συντονίσει αποτελεσματικά την οικονομική πολιτική. «Αλλά υπάρχουν προφανώς όρια. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας κανόνας στη συμφωνία του Μάαστριχτ που ονομάζεται ρύθμιση απαγόρευσης διάσωσης (no bail-out rule). Κάθε χώρα έχει ευθύνη για τον προϋπολογισμό της, γιατί οι προϋπολογισμοί των ευρωπαϊκών εθνών είναι μεγάλοι και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι μικρός».

Ο κ. Lopez Garrido είπε ότι είναι απαραίτητο να θυμόμαστε πως η κρίση ξέσπασε εξαιτίας «της απουσίας ρυθμίσεων και της έλλειψης λογικής συμπεριφοράς στις χρηματοοικονομικές αγορές».

Τα σχόλια έγιναν την ώρα που ο κ. Van Rompuy προειδοποίησε για το δυσοίωνο οικονομικό μέλλον που προοιωνίζεται η βιομηχανική φθορά εξαιτίας της ύφεσης. Δήλωσε ότι τα πακέτα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ανακοινωθεί στην Ε.Ε. δουλεύουν ως «βραχυπρόθεσμα καταπραϋντικά», αλλά δεν μπορούν να κάνουν την Ευρώπη πιο ελκυστική για τις επενδύσεις ή να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας 9,3%.
 
«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές δεν είναι ευοίωνες», δήλωσε ο κ. Van Rompuy στο συνέδριο της Χριστιανικής Σοσιαλιστικής Ένωσης στη Γερμανία. «Η κρίση έχει μια δυνητική αρνητική επίδραση στις μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης».

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v