Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφυπνίζεται η Fed για τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed Κάνσας, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να παραμείνουν τα επιτόκια πολύ χαμηλά για πολύ μεγάλο διάστημα, ενώ σύμφωνα με τους "FT" το βέλτιστο επιτόκιο στις ΗΠΑ έχει μετακινηθεί πάνω από το μηδέν.

  • Krishna Guha (Ουάσιγκτον)
Αφυπνίζεται η Fed για τα επιτόκια
Ο Tom Hoenig, πρόεδρος της Fed του Κάνσας, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να παραμείνουν τα επιτόκια πολύ χαμηλά, για πολύ μεγάλο διάστημα.

«Η εμπειρία στις ΗΠΑ και διεθνώς μας λέει ότι η συντήρηση μεγάλων ποσών υποστήριξης για μεγάλη περίοδο, κινδυνεύει να δημιουργήσει συνθήκες που οδηγούν σε πιστωτική υπερβολή, οικονομική μεταβλητότητα και ακόμη υψηλότερη ανεργία,» είπε.

Με τις δηλώσεις του, ο κ. Hoenig απορρίπτει άμεσα τον ισχυρισμό του κ. Bernanke, διοικητή της Fed, ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά μετά το κραχ των dotcom δεν συνέβαλε πολύ στην φούσκα των πιστώσεων και ακινήτων. «Τα χαμηλά επιτόκια συνέβαλαν στην υπερβολή,» δήλωσε.

Ξεχωριστά, οι Financial Times είναι σε θέση να αποκαλύψουν ότι το βέλτιστο επιτόκιο στις ΗΠΑ έχει μετακινηθεί πάνω από το μηδέν, σύμφωνα με τον εμπειρικό κανόνα νομισματικής πολιτικής, τον οποίο παρέθεσε ο ίδιος διοικητής της Federal Reserve, Ben Bernanke, το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ο εμπειρικός αυτός κανόνας σχετίζει τα επιτόκια με την ανεργία και τον πληθωρισμό. Τον ανέλυσε ο κ. Bernanke σε πρόσφατη παρουσίασή του στην ένωση American Economic Association, κατά την οποία προασπίστηκε την απόφαση της Fed να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά μετά την φούσκα των dotcom.

Στην παρουσίαση φαινόταν ότι το βέλτιστο επιτόκιο μετακινήθηκε πάνω από το μηδέν περί τα μέσα του 2009. Με αυτό το σκεπτικό, το βέλτιστο επιτόκιο είναι σχεδόν σίγουρα πάνω από το μηδέν σήμερα, αν και η Fed έχει κρατήσει το βασικό επιτόκιο στο μηδέν με 0,25%.

Αυτό που υποδεικνύει ο εμπειρικός κανόνας, δεν σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον. Η πολιτική της Fed βασίζεται σε διάφορα κριτήρια και προσμετρά τους κινδύνους καθώς και την πιθανότητα να αλλάζει κατά καιρούς το επίπεδο των ουδέτερων επιτοκίων, με τα οποία ούτε προωθείται ούτε επιβραδύνεται η οικονομία.

Ωστόσο, ο εμπειρικός κανόνας πράγματι υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεν είναι πλέον ομόφωνα αποδεκτό να παραμείνουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v