Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσική απόβαση στο City

Οι Ρώσοι ολιγάρχες επιστρέφουν στο City, καθώς προετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δημόσιες εγγραφές των εταιριών τους στη βρετανική αγορά. "Ανάσα ζωής" για το City, μετά το πλήγμα της χρηματοοικονομικής κρίσης.

  • Miles Johnson & Courtney Weaver (Λονδίνο)
Ρωσική απόβαση στο City
Αρκετοί Ρώσοι ολιγάρχες προετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εισαγωγή των εταιριών τους στο βρετανικό χρηματιστήριο, αποδεικνύοντας ότι το City παραμένει ο αγαπημένος χρηματιστηριακός προορισμός των Ρώσων μεγιστάνων των επιχειρήσεων, οι οποίοι προσπαθούν να ανακτήσουν τις απώλειες που είχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι κ. Sergey Popov και Andrey Melnichenko, ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου ρωσικού ομίλου παραγωγής άνθρακα Suek, βρίσκονται σε συζητήσεις με επενδυτικούς τραπεζίτες προκειμένου να υπάρξει εισαγωγή της εταιρίας στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Μόσχας. Η αξία της εταιρίας –μετά την εισαγωγή- υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα εννέα δισ. δολάρια.

Η ProfMedia, ένας από τους μεγαλύτερους ρωσικούς ομίλους ΜΜΕ, τον οποίο ελέγχει ο κ. Vladimir Potatin, έχει, ήδη, αναθέσει σε Bank of American-Merrill Lynch και Credit Suisse την διαδικασία εισαγωγής της εταιρίας στο Λονδίνο. Η εταιρία αποτιμάται στα δύο δισ. δολάρια.

Και οι δύο παραπάνω εισαγωγές στο βρετανικό χρηματιστήριο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν στο β’ εξάμηνο του 2009.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι οι επιστροφή των Ρώσων ολιγαρχών στον Λονδίνο, αποτελεί μία επιβεβαίωση ότι το City παραμένει ένα ελκυστικό χρηματοοικονομικό κέντρο, παρά το πλήγμα που δέχθηκε μετά την εισαγωγή της Rusal μόνο στην αγορά του Χονγκ Κονγκ και όχι και σε αυτήν του Λονδίνου.

Η κάθετη υποχώρηση στις τιμές εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια του 2008 είχε αρνητικές επιπτώσεις στις περιουσίες των Ρώσων ολιγαρχών. Σύμφωνα με το «Forbes», η περιουσία του κ. Potanin υποχώρησε στα 2,1 δισ. δολάρια το 2009 από 19,3 δισ. που ήταν το 2008. Η περιουσία του κ. Popov υποχώρησε στα 2,4 δισ. από 6,4 δισ. δολάρια, ενώ αυτή του κ. Μelnichenko έφθασε στο ένα δισ. δολάρια το 2009, από 6,2 δισ. που ήταν το 2008.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v